Pátek, 26. dubna 2024

Liberec má první linku na odpady

Liberec má první linku na odpady
Liberec - Podstatně lépe využité budou tuny starého papíru a PET lahví, které vyhazují lidé do nádob na tříděný odpad po celém kraji. Umožní to nová moderní linka, kterou otevřely Severočeské sběrné suroviny v Liberci.

"Až dosud jsme museli papír prodávat jako směs, což není tolik ekologické, ani výnosné. Teď bude starý papír mnohem lépe využit,"řekl předseda představenstva Severočeských sběrných surovin Rudolf Vošahlík.

Nová linka za deset milionů korun je první svého druhu v kraji. "Takové zařízení tu zatím chybělo,"podotkl Martin Lochovský z autorizované obalové společnosti Eko- kom. Podle krajského plánu odpadového hospodářství má do roku 2008 každý obyvatel vytřídit minimálně třicet kilogramů odpadů. V třídění odpadů zatím některá města v kraji zaostávají.

"Je potřeba ještě zvýšit počet nádob na tříděný odpad. Jen letos například rozmístíme ve spolupráci s městy a Agenturou regionálního rozvoje další bezmála dvě stovky kontejnerů po celém kraji,"dodal Lochovský. Pro obce je výhodné, aby lidé odpad třídili: za sběr recyklovaných surovin dostávají pak od Eko- komu peníze.

"Odpad z kontejnerů na recyklované materiály se musí vždy dotřídit, protože do nich lidé hází i věci, které tam nepatří,"dodal Vošahlík. V nádobách na starý papír nebo plasty mohli pracovníci svozových firem často najít třeba zbytky jídel nebo i mrtvá zvířata. Lidé, kteří tak vhodí například PET lahve do speciálních kontejnerů, tak už nemusí mít obavy, že obal skončí někde na skládce či ve spalovně, což se někdy stávalo.

Zařízení umístěné v liberecké čtvrti Františkov má ročně zpracovat až deset tisíc tun druhotných surovin. Zatím na něm třídí papír, brzy začnou s plasty. Kapacitou by mělo pokrýt nejen Liberecký kraj, ale také okolní regiony. I když je linka z velké části automatizovaná, hlavní slovo má při třídění lidská ruka. Stroj, který by rozpoznal například novinový papír od časopisového, ještě neexistuje. Šestice zaměstnanců třídí papír na různé druhy, například novinový nebo časopisový. "Je to mnohem výnosnější, za takový materiál dostáváme od papíren mnohem více peněz,"dodal Vošahlík. Linka by se podle něj měla zaplatit zhruba za tři až čtyři roky. Po skončení zkušebního provozu má linka třídit ve dvou směnách, firma počítá s přijetím dalších zaměstnanců.

JAN SŮRA
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů