Pátek, 26. dubna 2024

Problém odpadů řeší také Vysočina

Problém odpadů řeší také Vysočina
JIHLAVA (jč) - Moderní popelnice, kontejnery a tříděný odpad nedaleko domu a hlavně - mít kam dát všechno, co doma překáží, tak aby se neničilo životní prostředí, očekávají občané od plánu odpadového hospodářství, který schválilo Zastupitelstvo kraje Vysočina.

Kontejnery na tříděny odpad jsou již více než dva roky samozřejmostí a stejnou samozřejmostí by mělo být to, že s pytli pracně shromažďovaných plastů, skla a papíru se nepotáhnou občané přes půl vsi či města. Stavební suť, stará lednička, vrak auta, nefunkční baterie z mobilu. Ví každý, kam s takovou veteší?

"Tím nejdůležitějším výsledkem, který přijatý plán odpadového hospodářství přinese, je minimální množství odpadu, který se bude muset uložit na skládku,"vysvětluje radní pro životní prostředí Ivo Rohovský (ODS). Díky novým sběrným dvorům, profesionálním autovrakovištím, pohodlnějšímu třídění, častým svozům velkoobjemového odpadu a rozsáhlé informační kampani by se mělo recyklovat, kompostovat a přeměnit na teplo všechno, co dosud končí bez užitku na skládce. Přísnější pravidla budou platit také pro firmy, které odpad produkují i zpracovávají.

"První zlepšení bychom měli na vlastní kůži pocítit do dvou let a všechna opatření, která plán předpokládá, by měla být dokončena do deseti let. Když spočítáme, kolik bude doplnění technické vybavenosti stát, dostaneme se na částku 650 mil. Kč. Na druhou stranu je třeba uvést, že zároveň v oblasti zpracování odpadu vznikne asi 300 pracovních míst," dodal Rohovský.
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů