Pátek, 26. dubna 2024

Svoz odpadu zdraží v Písku o 100 korun

Svoz odpadu zdraží v Písku o 100 korun

Až o 96 korun podraží v příštím roce svoz odpadů v jihočeském Písku. Lidé za roční odvoz jedenkrát týdně zaplatí 1536 korun.

Nejde však o paušální platbu za osobu, ale o částku za celou popelnici. Písečtí jsou totiž jedni z mála v Jihočeském kraji, kteří tento způsob platby používají.

Městští radní na svém posledním zasedání rozhodli, že zvednou ceny za svoz odpadu o inflaci a nárůst DPH. Cena svozu jedenkrát za 14 dní se tak zvýší o 60 korun na 876 korun ročně. V městské části Smrkovice vzroste cena o 12 korun na 228 korun za popelnici a rok. Podle tajemníka písecké radnice Jiřího Hořánka tvoří zhruba polovinu nárůstu ceny vyšší daň z přidané hodnoty. Zbytek jsou zdražené vstupy pro Městské služby Písek, zejména náklady na naftu, které se do výsledné ceny promítají. V Písku uplatňují systém plateb za množství popelnic či kontejnerů a četnost jejich vyprazdňování. Většina jihočeských obcí naopak uplatňuje paušální platby za osobu a rok. K těm město Písek podle Hořánka zatím nepřikročilo a nepřikročí.

Cenu za svoz zvýšily pro příští rok také České Budějovice. Zatímco letos platil každý trvale bydlící občan ročně 444 korun, od Nového roku bude platit 492 korun. Čtyřčlenná rodina tak dá za svoz odpadu bezmála 2000 korun. V Jindřichově Hradci se dosud platilo 380 korun, ve Strakonicích 420 korun, v Táboře 432 korun za osobu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů