Pátek, 26. dubna 2024

Spalovna stále usiluje o dovoz odpadu ze zahraničí

Spalovna stále usiluje o dovoz odpadu ze zahraničí
LIBEREC - Liberecká spalovna stále usiluje o dovoz odpadu ze zahraničí. Poté, co ministerstvo životního prostředí zamítlo loni na podzim žádost o dovoz 6000 tun odpadu jedné společnosti z Mnichova, obdrželo v minulých dnech další tři žádosti. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. I tyto firmy z Německa a Rakouska chtějí vozit odpad do Liberce.

"Máme z toho obavy, tlak sílí a pokud ministerstvo povolí, hrozí nám, že nás zavalí odpady ze zahraničí," řekla ČTK Zuzana Tachovská z ekologického sdružení Lidi pro Liberec. Už nyní se podle ní ozývají hlasy z dalších spaloven, že nejsou zařízením na likvidaci odpadu, ale na jeho využití. Je to také hlavní argument pro dovoz odpadu do liberecké spalovny. Import odpadu k likvidaci totiž české zákony zakazují, pokud ale bude dál využit, je možný.

"Naše zařízení je závodem na termické využití odpadů, jako takové nás schválil i krajský úřad," řekl ČTK Pavel Bernát, ředitel společnosti Termizo, která spalovnu postavila a provozuje. I když podle něj firma není přímým účastníkem řízení, má na dovozu odpadů zájem. "Plánovaný objem odpadů ze zahraničí představuje tak pět procent naší kapacity, která je pro letošní rok už prakticky smluvně naplněna," dodal Bernát.

Podle ekologů však spalování není využitím, ale likvidací a stejně se zatím k problému staví i ministerstvo. Opírají se o rozsudky Evropského soudního dvora. "Rozhodnutí krajského úřadu podle nás není v pořádku, a proto jsme podali podnět k jeho přehodnocení, zatím ale čekáme na výsledek," řekla ČTK Simona Jašová z hnutí Děti Země. Zároveň se obává, že zarazit další diskuse na toto téma, pomůže jedině zákon.

Liberecká spalovna byla postavena v polovině 90. let. Zařízení, které může ročně zlikvidovat 96.000 tun odpadů, vyprodukuje 650.000 gigajoulů tepla a 8000 megawattů elektřiny. Nyní je plně využito, přičemž 65 procent odpadu je z Libereckého kraje a zbytek se dováží ze sousedních regionů. Právě část tohoto dovozu by měl nahradit finančně výhodnější import ze zahraničí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů