Pátek, 26. dubna 2024

Je zdražení odvozu odpadků nutné?

Je zdražení odvozu odpadků nutné?

Ústí nad Labem - S letošním navýšením poplatků za odvoz odpadků se často objevuje legitimní otázka: Proč? V čem se zlepší práce Technických služeb města Ústí nad Labem (TSmÚ)? Budeme mít víc popelnic, zlepší se pořádek kolem kontejnerů?

"Zvýšení poplatků nařídil stát tím, že zvedl DPH z 5 procent na 19. Směsné odpady z běžných popelnic a kontejnerů vyvážíme mimo katastrální území města, protože zde nemáme žádnou vlastní skládku. I za skládkování se zvýšily poplatky. Týdně vyvezeme 360 t odpadu na skládku a 25 t k recyklaci. V objemových hodnotách to znamená, že každý občan Ústí vyprodukuje týdně 7,7 l využitelného odpadu a 45,5 l směsného komunálního odpadu. Vypadá to jako velký nepoměr, ale situace v třídění domovního odpadu se zlepšuje," řekl Jaroslav Fila, vedoucí oddělení odpadového hospodářství TSmÚ.

"Lidé si zvykají na modré a zelené kontejnery, které jsou rozmístěny na území města podle hustoty obyvatel a také podle možností využití veřejných prostor s přihlédnutím k zajištění obslužnosti při odvozu odpadu," doplnil.

Modré kontejnery slouží ke sběru tzv. plochých obalů. Zelené sběrné nádoby jsou určeny pro duté obaly jako jsou lahve od nápojů, PET lahve, plechovky, plastové obaly atd.

"Naše extenzivní možnosti jsou téměř naplněny. Současná osa rozmístění nádob se nám celkem osvědčuje, i když uznávám, že ne vždy je jejich dostupnost pro každého ideální. Nové kontejnery však budeme instalovat již zcela výjimečně, a to jak z kapacitních důvodů, tak i vzhledem k vysokým nákladům, které tato služba vyžaduje," uvedl Jaroslav Fila.

Součástí areálu TSmÚ je poloautomatická třídící linka, určená pro roztřídění dutých obalů z kontejnerů. Přestože samotné rozdělování podle daných kriterií probíhá pomocí čidel, ruční práce člověka je zde nezbytná.

"Roztříděný odpad je určen k recyklaci, opětovnému zpracování. Separovat organický odpad je velmi nákladné. My tuto službu poskytujeme pouze pro tzv. zahradní odpad, který v pravidelných termínech svážíme v pytlích na kompostárnu," vysvětlil Eduard Hruška, vedoucí oddělení separace TSmÚ.

Pro ještě účelnější a také lacinější třídění odpadů jsou určeny sběrné dvory, které poskytují své služby zdarma.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů