Pátek, 26. dubna 2024

Jablonec umožňuje svým občanům vytřídit až 80 procent odpadů

Jablonec umožňuje svým občanům vytřídit až 80 procent odpadů
JABLONEC NAD NISOU - Systém třídění odpadů v Jablonci nad Nisou umožňuje občanům vytřídit až 80 procent domovního odpadu. To řekla mluvčí jablonecké radnice Milena Jelínková. Vysokou úroveň odpadového hospodaření ve městě se 45.000 obyvatel ocenila i společnost Eko-Kom, která v ČR organizuje sběr, třídění a recyklaci odpadů. V prvním ročníku soutěže obcí O křišťálovou popelnici získal Jablonec druhé místo za Havlíčkovým Brodem.

V rámci Libereckého kraje patří Jablonec, pokud jde o třídění odpadů, k nejlepším, potvrdil regionální manažer Eko-Komu Martin Lochovský. V loňském roce vytřídili lidé v Jablonci 3809 tun odpadu, což představuje přes 80 kilogramů odpadu na občana. Zhruba 60 procent odpadu však tvořily kovy. Běžného odpadu, jako je papír, plasty či sklo, vytřídili loni Jablonečané přes 30 kilogramů "na hlavu".

Jedním z důvodů, proč mají lidé motivaci odpad třídit, je podle vedení radnice to, že město jako jedno z mála v Libereckém kraji nezavedlo paušální poplatek za sběr a likvidaci odpadů. Občané v Jablonci stále platí za popelnici, a tak se jim třídění vyplatí. "Dříve má rodina nechávala každý týden vyvážet plnou popelnici, teď, co jsme začali důsledně třídit, ji nedokážeme naplnit ani za dva týdny a uvažujeme o tom, že ji zrušíme a budeme platit jen pytle," řekl jablonecký místostarosta Jiří Rudolf.

K třídění ale podle starosty Jiřího Čeřovského přispívá i dobrá informovanost a vysoký počet stanovišť separovaného odpadu. V Jablonci nad Nisou je jich v současné době 232 a rozmístěno je na nich 602 velkoobjemových kontejnerů. Plechovky od nápojů, kartony a směsné plasty mohou navíc lidé třídit do pytlů. Například v Liberci, který má dvojnásobný počet obyvatel, je jen 210 stanovišť separovaného odpadu s 630 kontejnery. I když se podle mluvčího Martina Korycha počet kontejnerů stále zvyšuje, ekologové i občané si stále stěžují na jejich nedostatek.

V prvním ročníku soutěže O křišťálovou popelnici zvítězil Havlíčkův Brod před Jabloncem a Radomyšlí. Celkem se soutěže zúčastnilo 5123 obcí zapojených do systému Eko-Kom, v nichž žije 96 procent obyvatelstva České republiky. Města a obce v systému vytřídily loni 333.300 tun odpadu z domácností, což byla necelá pětina veškerého komunálního odpadu v zemi. Na jednoho obyvatele loni připadalo v průměru 34 kilogramů vytříděného odpadu.

Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů