Pátek, 26. dubna 2024

Studie: Většina lidí třídí odpad, nejvíce na Vysočině

Studie: Většina lidí třídí odpad, nejvíce na Vysočině

PRAHA -- Většina obyvatel České republiky, téměř 80 procent, třídí odpad. Vždy třídí odpadky 43 procent obyvatel a alespoň občas 36 procent. Proti loňskému roku se tento poměr nezměnil, vyplývá ze studie, která je výsledkem výzkumu provedeného společností Factum Invenio.

Nejvyšší míra třídění odpadu je v kraji Vysočina, kde odpady vždy třídí 67 procent dotázaných. Naopak nejmenší počet lidí, kteří vždy třídí odpad, je v Karlovarském kraji (20 procent), dále v Libereckém (22 procent) a Jihočeském kraji (25 procent). V Karlovarském kraji je dokonce 65 procent obyvatel, kteří netřídí odpad vůbec.

Společnost Factum Invenio letos uskutečnila třetí vlnu výzkumu trhu, zaměřeného na maloodběratele -- domácnosti. Do tohoto výzkumu nově zařadila otázky týkající se třídění odpadů a spokojenosti s komunálními službami.

Celková spokojenost s odvozem odpadů ve městech a obcích je poměrně vysoká. Velmi či spíše je s těmito službami spokojeno 71 procent dotázaných. Celkovou čistotu města nebo obce již ale nehodnotí lidé tak pozitivně jako svoz odpadu. Spokojeno je sice 51 procent obyvatel, ale nespokojeno 24 procent lidí.

První vlna výzkumu se uskutečnila v dubnu 2003 na vzorku 1012 dotázaných, druhá vlna se konala v březnu 2004 u 1053 dotázaných a tato, třetí, vlna v květnu 2005 na vzorku 530 dotázaných.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů