Sobota, 27. dubna 2024

Tři roky bydlela v odpadcích

Tři roky bydlela v odpadcích

KORYTNÁ - Neuvěřitelný případ se stal v Korytné. Minimálně tři dlouhé roky tu žila devětačtyřicetiletá Zdena Šuranská zavřená doma, pouze na pár metrech čtverečných, obklopená tunami odpadků, výkalů, starého jídla a domácími zvířaty! Navíc ve tmě, protože všechna okna ve staré chalupě byla až po strop zaházená nepořádkem, který sem postupně nanosila její matka Marie Pučalíková (72). Teď už jsou ale naštěstí obě ženy v péči odborníků, kteří se je po malých krůčcích snaží vrátit do normálního života.

Jak říká starosta Korytné Vladimír Janča, na to, v jak nelidských podmínkách negramotná matka s dcerou dlouhá léta v zastrčené chatrči poblíž fotbalového hřiště žily, se přitom přišlo vlastně čirou náhodou.

"Bylo to začátkem týdne, když jsem na ulici potkal Marii Pučalíkovou a všiml jsem si, jak je strašně zanedbaná a ve špatném zdravotním stavu. Rovnou jsem ji proto naložil do auta a zavezl k nám na charitu, ať se tam na ni podívají. Při té příležitosti mě napadlo, že se ještě mrknu, jak je na tom její dcera, a tak jsem se do domku vrátil. Když jsem se dostal přes všechen ten nepořádek okolo až ke dveřím a škvírou se podíval dovnitř, zůstal jsem jak opařený," vzpomíná Vladimír Janča.

"Přímo před očima se mi naskytl pohled na obrovské haldy zapáchajících odpadků, starého oblečení a fekálií, a z jejich středu se ozývalo lidské sípání. Přes škvíru jsem se proto se Zdenkou domluvil, že jí pomůžu, a tak jsem přivolal hasiče a policii," popisuje svůj nezapomenutelný zážitek první muž obce. Pomoc v podobě profesionálních hasičů z Uh. Brodu se v Korytné objevila ve středu krátce před třetí odpoledne, jejich kolegové v zelených uniformách dorazili o chvíli později. Aby se záchranáři mohli dovnitř chalupy vůbec dostat, museli nejdřív motorovou pilou v zaházených dveřích vyřezat otvor. Tím se pak ubohá žena, která přežívala jen díky tomu, že jí její matka občas přinesla něco k snědku, vytáhla za asistence ošetřovatelek z místního charitního domu opatrně ven, kde se už tou dobou shlukovali první šokovaní občané.

"Musela tam být chuděra zavřená minimálně tři roky. Tak dlouho jsem ji neviděla vylézt," zhrozila se sousedka Marie Haničincová z protějšího baráku, když spatřila, jak příšerně Zdeňka vypadá, v čem bydlela a že se dorozumívá pouze hekáním a posunky. "Věděli jsme, že si do baráku stará Pučalíková tahá kolečka plná nepotřebných věcí a hader, ale že je toho tolik, to netušil nikdo. Kdyby se tam nedej bože škrtlo sirkou, tak obě okamžitě uhoří," okomentoval obraz zkázy jiný ze sousedů Josef Juřena.

Podle starosty Vladimíra Janči se teď jeho obec obrátí na hygienu, aby jim doporučila, jak mají s objeveným "materiálem" naložit. A také se musí vyřešit problém, jaký osud postihne domek. Jestli bude zbourán, nebo se vyklidí, důkladně vydezinfikuje a třeba pokud by se našel zájemce, prodá. "Zpátky už Zdeňku ani její matku pustit rozhodně nechceme. Naštěstí se nám na charitním domě uvolnilo místo, a tak je ubytujeme v prázdném bytě. Zdeňka už tam je, její matka je zatím v nemocnici," prozradil ve čtvrtek korytňanský starosta.

Zdroj: Zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů