Pátek, 26. dubna 2024

Nejlepší studenti strávili týden v Krkonoších

Nejlepší studenti strávili týden v Krkonoších

PRAHA - Sedm studentů pražského gymnázia Jana Palacha navštívilo i se svým pedagogem ve dnech 4. - 9. září Krkonošský národní park. Pobyt v Krkonoších byl hlavní cenou určenou pro vítěze půlroční soutěže „Odpad je surovina“, kterou připravilo sdružení Arnika pro studenty pražských středních a základních škol. Studenti gymnázia Jan Palacha dosáhli i dalšího vynikajícího úspěchu – krátký film o třídění odpadů, jež v soutěži vytvořili, byl nominován do užšího výběru filmů XXXI. ročníku mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí Ekofilm 2005.

Studenty přijal ředitel Krkonošského národního parku Ing. Jiří Novák a po význačných lokalitách (např. Důl Bílého Labe, prales na Rýchorách) je provedli profesionální strážci ochrany přírody. V sídle Správy ve Vrchlabí navštívili také genofondovou zahradu ohrožených druhů, stanici pro handicapovaná zvířata a Krkonošské muzeum.

Vítěznému družstvu se podařilo ve spolupráci se svou třídní učitelkou a ředitelem školy prosadit důsledné třídění odpadů na své škole. V rámci soutěže sepsali reportáž o tom, jak se občané a občanská sdružení bránili výstavbě Malešické spalovny. Spalovnu komunálního odpadu v Praze-Malešicích rovněž sami navštívili. Studenti navíc vytvořili řadu výtvarných děl na téma recyklace odpadů, které byly vystaveny na pražském Toulcově dvoře u příležitosti oslav letošního Dne Země.

Studenti navštívili Krkonošský národní park díky finanční podpoře Magistrátu hl. m. Prahy. Na organizaci se podílela i Správa Krkonošského národního parku. Více informací o projektu Odpad je surovina najdete na internetové adrese http://papir.arnika.org/soutez-praha.shtml a fotografie z pobytu v Krkonoších zde:

Pro další informace můžete kontaktovat:

- Kateřina Hrudková, studentka gymnázia Jana Palacha, zástupce vítězného družstva, mobil 724 857 705
- RNDr. Anna Koktová, konzultantka vítězné skupiny a třídní učitelka, gymnázium Jana Palacha, mobil 728 222 948
- Mgr. Michal Musil, ředitel gymnázia Jana Palacha, mobil 608 701 730
- PhDr. Josef Pivoňka, vedoucí Odboru ekologické výchovy Správy KRNAPu, mobil 604 295 692
- Mgr. Milan Návoj, organizátor projektu Odpad je surovina, sdružení Arnika, mobil 731 289 939

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů