Pátek, 26. dubna 2024

Stonava si kvůli hromadícím se odpadkům na úklid najme důchodce

Stonava si kvůli hromadícím se odpadkům na úklid najme důchodce

OSTRAVA -- Radnice ve Stonavě na Karvinsku už si neví rady s hromadícími se odpadky, a tak se rozhodla, že si na jejich úklid najme důchodce. Dvojčlenné hlídky by měly na podzim vysbírat v obci všechny odpadky. Radnici se už přihlásili první zájemci, řekl dnes ČTK starosta obce Ondřej Feber. Kolik důchodci za úklid dostanou, neuvedl.

Dosud obecní úřad využíval služeb soukromé firmy nebo se v obci uklízelo v rámci Dne Země. Na území obce však leží tři doly a denně tudy míří velké množství lidí za prací. "Bohužel odhozených odpadů stále přibývá. Lidem nevadí, v jakém svinčíku žijí. Stále více motoristů nám odhazuje celé odpadkové pytle u cest, hromadí se i plastové láhve," podotkl Feber.

Dodal, že právě ve snaze zabránit vzniku divokých skládek už obec začala u cest bezplatně rozmisťovat velkoobjemové kontejnery. Ani to ale nestačí a smetí v obci stále přibývá. Podle Febra už radnice spolupracuje i se školami, ve spolupráci s dětmi se jí podaří vysbírat i tuny odpadu.

"Bohužel například k cestám děti posílat s ohledem na jejich bezpečnost nemůžeme," vysvětlil Feber, proč chce zapojit do očištění obce starší pokolení. Dodal, že o spolupráci s obcí mají zájem i studenti. Ti však v době plánovaného úklidu už studují, a nebylo by je tak možné podle potřeby využít. "Úklid s pomocí seniorů je náš vlastní nápad, nikde jsme se neinspirovali. Snažíme se jen všemi možnými způsoby udělat v obci pořádek," řekl Feber.

Martina Kubíčková
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů