Pátek, 26. dubna 2024

Výstava fotografií ukáže lidské osudy poznamenané jaderným odpadem

Výstava fotografií ukáže lidské osudy poznamenané jaderným odpadem
Černobílé fotografie Roberta Knotha zachycují běžný, každodenní život obyvatel Musljumova a blízkého okolí. Vesnice Musljumovo leží asi 30 km od jaderného komplexu Majak. Lidé, které Knoth fotografuje nežijí „normálním“ životem. Obrazy z ulic a domovů nenápadným způsobem dokumentují jejich osudy, které ovlivnil jaderný průmysl a nezodpovědné jednání jeho provozovatelů. Dívka stojí před školní tabulí se svěšenýma rukama, protože jimi nemůže pohnout. Zemědělec zachycený na svém poli sice pyšně vypíná hruď, musí se však opírat o berle, bez nichž nedokáže udělat ani krok.

Majak leží v pohoří Uralu, přibližně 80 kilometrů severně od města Čeljabinsk. Je to vůbec největší jaderný komplex na světě a nejdůležitějším ruským zařízením zpracovávajícím vyhořelé jaderné palivo. Jeho historie je jedním dlouhým řetězem jaderných katastrof, ekologických havárií a hazardování s lidskými životy. V 50. letech vypouštěl závod vysoce radioaktivní tekuté odpady přímo do nedaleké řeky, kterou místní obyvatelé využívali jako zdroj pitné vody. V roce 1957 pak došlo k druhé nejhorší jaderné havárii na světě, při níž bylo radioaktivitou zasaženo více než 23 tisích km² a postiženo na 270 tisíc lidí.

„Blízkost jaderného průmyslu tragicky postihla naprostou většinu obyvatel v okolí Majaku. Přibližně polovina místních žen i mužů je sterilních. Třetina všech novorozenců má fyzickou vadu a téměř deset procent dětí se rodí předčasně. Téměř každý obyvatel trpí některou chronickou nemocí, mezi nejčastějšími jsou onemocnění srdce a oběhové soustavy, astma či artitida. Vesnice zaznamenala dramatický nárůst leukémie a počtu úmrtí na rakovinu zažívacího ústrojí, kůže, kostní dřeně či plic. Za těmito čísly jsou skuteční lidé a jejich utrpení,“ uvedl výkonný ředitel Greenpeace Jiří Tutter.

Greenpeace již tuto výstavu představilo na zhruba dvaceti místech Čech a Moravy většinou nějakým způsobem spjatých s jadernou energetikou. Byly to například Dukovany, Budišov, Hodov, České Budějovice, Temelín, Týn nad Vltavou či Stráž pod Ralskem. [2]

„V průběhu téměř dvou měsíců, kdy jsme s výstavou jezdili po České republice se mnozí lidé ptali, proč s tím strašíme lidi teď a tady, když se to vše odehrávalo v komunistickém Sovětském svazu, kde nikdo nesměl mluvit do ničeho, tedy v situaci, která nemá s naší dnešní realitou co dělat. Jsme přesvědčeni, že je potřeba stále poukazovat na to, co s sebou nese jaderný průmysl. To, co se odehrávalo tehdy v Majaku je jenom ukázka toho nejarogantnější způsobu myšlení a jednání. Není to ale myšlení přežité. Znovu se objevuje i u nás. Někteří politici se snaží prosadit výstavbu jaderného uložiště bez souhlasu obyvatel vybraných lokalit. Jiní se snaží zkorumpovat ty obce, které by mohly dělat problémy. Těmito snímky připomínáme lidem, že demokracie si musí hlídat i věci jinak neviditelné,“ zdůraznil Tutter.

Dvaačtyřicetiletý Robert Knoth je dnes již uznávaným fotografem. Za svoje reportážní fotografie získal mimo jiné ocenění World Press Photo a cenu PDN v USA za nejlepší publikovanou fotoreportáž; cenu za nejlepší zpravodajskou fotografii roku 2000 v České republice a několik výročních cen za reportážní fotografii v Nizozemsku.

Výstava bude otevřena každý den od 10:00 do 19:00 v klášteře Menších bratří františkánů, Jungmannovo nám. 18, Praha 1.
Více o putovní výstavě Greenpeace na speciálních webových stránkách http://www.greenpeace.cz/majak

TZ Greenpeace
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů