Pátek, 26. dubna 2024

Demonstrujete u špatných dveří

Demonstrujete u špatných dveří
Ekologické organizace jsem vždy hájil s tím, že jejich hlavním cílem je přispět k vyřešení problémů, které stát opomíjí. Chápal jsem i jistou dramatičnost jejich akcí, protože zaujmout média není v dnešní době vůbec snadné.
Snaha některých zahraničních společností dovážet svůj odpad do českých spaloven rozhodně připomínání zaslouží. Zprávy o jejich dlouhodobém a důsledném odmítání Ministerstvem životního prostředí a důvodech, které nás k tomuto postoji vedou, se v médiích příliš neobjevují.
Fakt, že vedle ministerstva a řady ekologických organizací se proti dovozům odpadu staví i Hnutí Duha, tedy lze jen přivítat. Nerozumím ale důvodu, který je vedl k tomu, aby demonstrovalo právě před Ministerstvem životního prostředí, jež dovozům úspěšně brání.
Dovoz odpadu k odstranění zákon zakazuje, dovoz k využití ale členské státy EU zakázat paušálně nemohou. Důležitým vodítkem jsou proto rozsudky Evropského soudního dvora, které jasně stanoví, kdy se jedná o využívání odpadu. Můj úřad obdržel v posledních letech šest žádostí o dovoz komunálního odpadu do českých spaloven, čtyři zamítl, dvě se nyní posuzují. MŽP přitom vychází z kritérií stanovených Soudním dvorem Evropských společenství. Jedna z odmítnutých firem přesto podala na ministerstvo žalobu. Několikrát jsem v mediích jasně deklaroval, že dovoz komunálního odpadu do spaloven považuji za nepřijatelný. Jednou z podmínek MŽP pro případnou výstavbu spalovny v Opatovicích je, že bude využívat odpad pouze z Královéhradeckého a Pardubického kraje.
Nechce se mi věřit, že to všechno Hnutí Duha neví, problematice odpadů se věnuje už dlouho. Vychází mi z toho jediné - akce před ministerstvem měla sloužit jen k tomu, aby vyšla pěkná fotka v novinách. Snad bylo pohodlnější udělat akci zde, a nikoli před spalovnou v Malešicích, kam směřují poslední žádosti o dovoz odpadů. Nevím. U organizace, kterou dosud považuji za jednu z nejserióznějších u nás, mě to ale velmi nemile překvapilo. Škoda.
Libor Ambrozek, ministr životního prostředí
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů