Pátek, 26. dubna 2024

Problém není v zákonu o odpadech, ale v jeho vymáhání

Problém není v zákonu o odpadech, ale v jeho vymáhání

„Český zákon o odpadech je kvalitní, dovoz odpadu k odstranění a skládkování k nám jednoznačně zakazuje. Problém je ve vymáhání zákona – odpad je k nám relativně jednoduché dovézt a ilegálně složit, aniž si toho někdo všimne. Poslední týdny ukazují, že je potřeba zvýšit kontroly na hranicích i celní kontroly uvnitř republiky. Pomoci by mělo i zvýšení pokut ze současných deseti na padesát milionů korun, které navrhnu při projednávání novely zákona o odpadech, která je teď v parlamentu,“ komentuje nelegální dovozy odpadu ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

 

O tomto vážném problému hodlá ministr Ambrozek hovořit také s evropským komisařem pro životní prostředí Stavrosem Dimasem. „Není možné, aby se odlišná legislativa v jednom z členských států podepsala na životním prostředí státu jiného,“ říká Ambrozek. O společném postupu bude jednat i s kolegy z Visegrádské čtyřky a požádá je, aby podpořili zamítavé stanovisko ČR k nové evropské směrnici o odpadech, která by mohla dovozy odpadů do ekonomicky slabších států ještě zvýšit.

 

„Myslím, že výroky ministra Urbana například v Nedělní partii TV Prima či včerejším zpravodajství TV Nova  souvisejí s blížícími se volbami a reálnému řešení nepomohou ani o píď. Paradoxem je, že MPO během nedávného auditu ekologické legislativy usilovalo o zlepšení podmínek pro energetické využití odpadů, což by ve svém důsledku mohlo vést i k dovozu odpadů do českých spaloven komunálního odpadu. A ještě jedna poznámka k ministru Urbanovi: závadné maso v obchodech také nejprve neobjevila ČOI, ale novináři – podobně jako nelegální skládky objevují občané. Na státu je, aby na jejich upozornění rázně reagoval a postihoval provinilce, což také Česká inspekce životního prostředí dělá,“ říká ministr Ambrozek.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů