Pátek, 26. dubna 2024

Plán spalovny v Opatovicích pozná veřejnost do tří měsíců

Plán spalovny v Opatovicích pozná veřejnost do tří měsíců

PARDUBICE -- Společnost EVO pro výstavbu spalovny odpadů v Opatovicích nad Labem na Pardubicku předloží do tří měsíců obcím i veřejnosti podnikatelský záměr chystaného zařízení. Vedení firmy předpokládá, že by spalovna s pomocí peněz Evropské unie mohla stát v roce 2010. Ekologové i místní lidé proti výstavbě již několik let protestují.

"Podnikatelský záměr dokončíme do konce dubna, nejpozději v květnu tohoto roku. Následně s ním seznámíme města, obce i veřejnost," uvedl dnes na tiskové konferenci předseda představenstva společnosti EVO Jan Čulík. Zároveň se podle něj připravuje také studie proveditelnosti záměru.

Firmu EVO založil Pardubický kraj loni v říjnu. Podíl by v ní měly získat města a obce z východních Čech. Zatím se předběžně vyjádřily pro pouze Pardubice. Souhlasili i opatovičtí zastupitelé, obyvatelé však přiměli radnici, aby o věci vyhlásila referendum. Proti výstavbě zorganizovali odpůrci již druhou petiční akci, první podepsalo téměř 4000 lidí. Se spalovnou nesouhlasí ani Královéhradecký kraj a hradecký magistrát.

Čulík i krajský radní pro životní prostředí Petr Šilar (Koalice pro Pardubický kraj-US-DEU) tvrdí, že spalovny jsou v Evropě běžné a že jsou nejlepší současnou cestou, jak odpady likvidovat. Odpůrci spalování jsou jiného názoru. "Nejdříve by se měly investovat peníze do systému sběru a recyklace odpadů a teprve potom řešit, jak naložit se zbytkem, zda jej spálit, nebo uložit na skládku. Spalovny by ale měly být spíše menší a lokální, aby se nákladně nesvážel odpad z velké dálky," řekl ČTK krajský předseda Strany zelených Jan Linhart.

Pardubický kraj počítá s tím, že by většinu z více než dvou miliard korun potřebných pro výstavbu spalovny získal z fondů EU. Podkladem k tomu by měla být i studie proveditelnosti. Podle Čulíka by spalovna mohla s podporou evropských peněz stát v roce 2010. "Náš projekt byl také doporučen pro zajištění prostředků od Evropské investiční banky," uvedl Šilar.

"Získat podporu Evropské unie na spalovnu není reálné a peníze banky by výstavbu výrazně prodražily, protože by šlo o úvěr, ne dotaci," míní Linhart.

Spalovna v Opatovicích by měla likvidovat v první fázi 96 000 tun komunálního odpadu ročně a produkovat 30 000 tun popílku a škváry. Původní svozová oblast zahrnovala celé východní Čechy, nyní se omezuje na okruh do 50 kilometrů.

Pavel Dosoudil
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů