Pátek, 26. dubna 2024

Jedna spalovna? Nestačí, budou dvě

Jedna spalovna? Nestačí, budou dvě

Pardubice - Na území východních Čech vyroste nejen spalovna v Opatovicích nad Labem, ale v budoucnosti ještě i jedno další zařízení na spalování odpadu. Prohlásil to včera Jan Čulík, předseda představenstva a. s. EVO Opatovice - společnosti založené Pardubickým krajem, která stavbu spalovny připravuje.

"Až dožijí skládky, vznikne další spalovací zařízení. Opatovická spalovna s kapacitou sto tisíc tun ročně je pro oba kraje ještě málo," dodal Jan Čulík.

Jan Čulík upozornil na to, že v Evropě funguje 340 spaloven, v České republice stojí tři. Na včerejší tiskové konferenci přislíbil, že během dubna bude k dispozici studie proveditelnosti a v květnu EVO předloží podnikatelský záměr.

"Ten posoudí množství odpadu, stav jeho třídění, množství vhodného směsného odpadu pro energetické využití a pro Pardubický kraj vyhodnotí způsob skládkování v osmi povolených lokalitách a svozové podmínky," dodal. Odpad do spalovny v Opatovicích by se neměl dovážet ze vzdálenosti větší než padesát kilometrů, aby provozem netrpěly silnice.

Do letošního května budou připraveny i ekonomické propočty, náklady na realizaci stavby, tržby za zpracování odpadu a prodej energií. Po těchto číslech už dlouho volají členové Koalice proti spalovně.

"S podnikatelským záměrem budou seznámeny obce i veřejnost," přislíbil Jan Čulík.

V Opatovicích dál přežívá odpor proti spalovně. Již 26. března se tu má konat referendum, ve kterém obyvatelé obce vyjádří svůj názor na tento projekt.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů