Pátek, 26. dubna 2024

Systém zpracování odpadů se během roku zlepší

Systém zpracování odpadů se během roku zlepší

Liberec - Na lepší zpracování separovaného odpadu se zaměří v letošním roce společnost A.S.A. V průmyslové zóně pro tyto účely roste nový sběrný dvůr, ke kterému bude letos přistavena hala na zpracování papíru či pet lahví.

" Nový dvůr by měl být dokončen v polovině roku," poznamenal jednatel společnosti A.S.A. Tomáš Paleček.

Další změna však bude pro občany viditelnější. V libereckých ulicích totiž přibyde 300 kontejnerů na směsné plasty. Nové nádoby přinesou také více pohodlí lidem, kteří veškeré plasty třídili a sbírali. Ti již nebudou muset do sběrných dvorů, ale speciálně označené červené kontejnery najdou na všech stanovištích separovaného odpadu.

"Nádoby o obsahu 360 litrů by měly být na svých místech do 1. května. Lidé do nich budou moci odhazovat například kelímky, igelitové sáčky či plastové lahve. Ty však nesmějí být znečištěny, například olejem či rozpouštědly," dodal Tomáš Paleček.

Za nové nádoby, jejichž pořízení financuje společnost A.S.A., zaplatí kolem 300 tisíc korun. Za menší typ popelnic sice zaplatí méně než za pořízení velkých kontejnerů na separovaný odpad, na druhou stranu je ale bude muset vyvážet každý týden.

JIŘÍ STICH

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů