Pátek, 26. dubna 2024

Jednání o odvozu odpadů se výrazně posunula

Jednání o odvozu odpadů se výrazně posunula

Dnešní schůzka zástupců českého Ministerstva životního prostředí se zástupci německých úřadů o odpadech v Libčevsi přinesla tyto konkrétní závěry:

  • Ministerstvo životního prostředí Sasko - Anhaltska přiznalo odpovědnost německého původce odpadů z této spolkové země za jejich nelegální dovoz do České republiky. Jedná se o 88 kamionů, které pocházely od firmy Dux. Sasko-Anhlatsko ve čtvrtek 27.4. na jednání zemské ministryně životního prostředí Petru Wernicke s náměstkyní ministra životního prostředí ČR Ivanou Jiráskovou navrhne konkrétní harmonogram pro odvoz těchto odpadů, případně předloží záruky, že zaplatí jejich likvidaci v ČR.  Stále platí, že konečný termín pro odvoz odpadů z Libčevsi je 30. dubna.
  • U zhruba poloviny odpadů není ještě doloženo, ze které spolkové země pocházejí. Budou proto převezeny na mezideponii [1] a bude pokračovat prokazování jejich původu. Těmito odpady se bude zabývat zvláštní spolková agentura pro odpady (SAA), která sídlí ve Stuttgartu. Po prokázaní původu budou buď odvezeny do SRN, nebo zlikvidovány v ČR s tím, že náklady uhradí německá strana.

„Jednání o odvozu odpadu z Libčevsi se dnes  výrazně posunula a odpad z Libčevsi skutečně zmizí. Ukázalo se, že skutečně intenzivní tlak na německé úřady může přinést konkrétní výsledky,“ komentuje výsledky dnešního jednání ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Poznámky:

[1] Převoz bude hrazen z účelové  dotace Ministerstva financí obci Libčeves, tyto náklady budou pro prokázání původu odpadů účtovány SRN.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů