Sobota, 27. dubna 2024

Inspekce chce pokutovat za nedovolený dovoz odpadu i Němce

Inspekce chce pokutovat za nedovolený dovoz odpadu i Němce

Kontrola kamionu Praha - Česká inspekce životního prostředí chce za nedovolený dovoz odpadů do České republiky pokutovat i německé firmy. Podle zjištění inspekce totiž nedostatečně prověřily, zda mají jejich čeští partneři potřebná oprávnění k nakládání s odpady. Podle zákona o odpadech nestačí na přeshraniční dovoz odpadu a jeho likvidaci živnostenský list. Je k tomu třeba povolení krajského úřadu, které řada českých podnikatelů, kvůli nimž skončil německý odpad na českých černých skládkách, neměla.

"Firmy se často spokojily s falzifikáty, neprověřily, zda jsou v souladu se zákonnými podmínkami," řekl dnes novinářům inspektor Petr Havelka. Celkem bylo do Česka dovezeno na 15.000 tun odpadů, na centrální úrovni se inspekce zabývá 16 lokalitami, z nichž na šesti či sedmi ještě po půl roce odpad leží. Z dalších míst odpad Němci odvezli po dohodě s ministerstvem životního prostředí.

Sankci by chtěla inspekce vyměřit deseti až 20 německým firmám. Vymahatelnost takových sankcí je ale podle ředitele inspekce Jana Slance obtížná, mimo jiné i kvůli tomu, že mezi Českem a Německem neexistuje smlouva o vymáhání a nárokování pokut.

O sankcích na německé straně vyjednává se spolkovým úřadem také ministerstvo životního prostředí. Pokud by se ale německé úřady rozhodly německé firmy nepokutovat, učiní tak podle Slance inspekce, a to "i kdyby měly firmy dostat jen obsílku".

V řadě případů, z nichž nejznámější se stala po několika požárech skládka v Libčevsi na Lounsku, už inspekce vyměřila pokuty u dalších vede správní řízení. Slanec uvedl, že chce, aby se výše pokut pohybovala při horní hranici možných sankcí. V minulosti inspekce ukládala pokuty spíš nižší v závislosti na míře ohrožení životního prostředí. Prokázat přitom, že životní prostředí poškozeno bylo, je podle Slance někdy těžké. Po aféře kolem dovozu odpadů se podle Slance změnilo obecné mínění, ale i mínění odborné veřejnosti, takže bude podle ředitele inspekce výši pokut snazší obhájit. "Sankce by měly být obecně vyšší, než byl zisk z nedodržení zákona," soudí.

Případy podle Slance odhalily i nedokonalosti zákona o odpadech, který například na rozdíl od minulosti neumožňuje stíhat vlastníka pozemku, na kterém černá skládka vznikla, či právnickou osobu. Své kompetence podle Slance v době, kdy černé skládky z německého odpadu v českých městech vyrůstaly, nedostatečně využily obce s rozšířenou pravomocí. Mohly totiž v případě ohrožení životního prostředí na náklady provozovatelů nechat skládky odvézt, žádná to však neučinila.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů