Pátek, 26. dubna 2024

Odpady v Pardubickém kraji nejvíce třídí Pardubice a Litomyšl

Odpady v Pardubickém kraji nejvíce třídí Pardubice a Litomyšl

Pardubice -- Nejvíce odpadu na osobu se v Pardubickém kraji vytřídí v Pardubicích a Litomyšli. Jak ukázala anketa ČTK, rozdíl mezi městy s nejvyšší a nejnižší recyklací je téměř trojnásobný. Ve všech ale množství vytříděného odpadu roste, někde se již separace začíná vyplácet, což pocítí obyvatelé na nižších poplatcích za popelnice.

V Pardubicích loni lidé vytřídili do 800 kontejnerů více než 400 tun plastů a tetrapakových krabic, téměř 560 tun skla a 1857 tun papíru. Na jednoho obyvatele města tak připadá 32 kilogramů znovu využitelných surovin. "V červenci přibude dalších 51 kontejnerů na separovaný odpad," uvedla Nataša Hradní z tiskového úseku magistrátu. Nejvíc se v Pardubicích nasbírá papíru, do statistik se zahrnuje i papír odevzdaný v provozovnách sběrných surovin.

V Litomyšli, která patří již léta k průkopníkům separace odpadů, odevzdal v roce 2005 každý člověk do kontejnerů nebo sběren 32 kilogramů plastů, papíru či skla. Městu to přineslo 1,2 milionu korun. "Část peněz dáváme zpět do systému separace, část na zlevnění poplatku za odpad. Kdyby se netřídilo vůbec, platili by občané asi o 100 korun více než dnes," řekl vedoucí odboru místního hospodářství Pavel Jiráň.

Přibližně 21 kilogramů vytříděných druhotných surovin na osobu se loni nasbíralo ve Svitavách. "Počet kontejnerů jsme vloni zvýšili o 45 na nynějších 232, množství vytříděného odpadu roste tak o deset až 15 procent ročně," odhadl Pavel Čermák z odboru životního prostředí svitavské radnice. Podle něj jsou náklady i výnosy systému sběru a recyklace přibližně v rovnováze.

Relativně nejméně třídí lidé odpady v Chrudimi a Ústí nad Orlicí. V 260 sběrných nádobách se v Chrudimi loni shromáždilo přibližně 11 kilogramů separovaného odpadu na osobu, v Ústí se 130 kontejnery to bylo zhruba 12 kilogramů. "Není to stále tolik, kolik bychom si přáli, i když se to postupně mírně zvyšuje. Město zatím na separaci odpadu doplácí, vytříděného materiálu není tolik a pořád by bylo levnější dát ho na skládku," uvedla vedoucí odboru životního prostředí ústeckoorlické radnice Květuše Richterová. V Ústí proto zkušebně zavádějí takzvaný pytlový sběr v některých ulicích, kdy se vytříděné odpady v barevných pytlích nemusejí nosit do kontejneru, ale pouze je majitel postaví v určený termín svozu před dům.

Vytříděný odpad
Obec Celkem (t) Na osobu (kg)
Pardubice 2817* 32
Chrudim 272 11
Svitavy 377 21
Ústí nad Orlicí 190 12

* včetně papíru odevzdaného ve sběrnách
Zzdroj: radnice měst

Pavel Dosoudil
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů