Pátek, 26. dubna 2024

Třídicí linka v Bulovce bude likvidovat odpad z Německa

Třídicí linka v Bulovce bude likvidovat odpad z Německa
BULOVKA - Tisíce tun plastů a starých hadrů z Německa, které už od loňského podzimu leží na několika místech na Frýdlantsku, by měly zanedlouho zmizet. V areálu bývalého teletníku v Bulovce na Frýdlantsku, kde skončily stovky balíků německého odpadu, nyní dělníci montují novou třídicí linku.

"Počítáme, že zkušební provoz by se měl rozběhnout v červenci," řekl deníku MF Dnes frýdlantský podnikatel Marek Lacika, který sem nechal bez povolení odpad dovézt. Hotové jsou podle něj podlahy a podstavce na linku a příští týden by měla dorazit třídicí kabina a drtička. Za nelegální dovoz odpadu z Německa dostal podnikatel o liberecké inspekce životního prostředí pokutu 250.000 korun. Od samého počátku ale tvrdí, že jej na Frýdlantsko přivezl k dalšímu zpracování.

Na kolik třídicí linka přijde, nechtěl Lacika uvést. "Jde o německou technologii, část se bude drtit a část lisovat, co zbude, půjde na skládku," vysvětlil postup zpracování. Na lince chce zaměstnat do 20 lidí. Pro obec s dvacetiprocentní nezaměstnaností je to pozitivní zpráva. "Zpočátku jsme byli proti, ale dnes si říkáme, že je lepší, aby se tu odpad legálně zlikvidoval, než aby tu ležel a pak ho někdo zapálil," řekl deníku starosta Bulovky Petr Strnad. Podle Danuše Hráské z libereckého inspektorátu životního prostředí leží v zemědělském objektu v Bulovce 7500 tun plastů a textilu, původně ho bylo víc, špatné skladování ale odpad znehodnotilo, a tak skončil na skládce. Podnikatel musí textil a plasty do konce září buď odvést, nebo zpracovat. Další část odpadu přitom leží i v Černousích, kde by měl být sklad pro třídičku. V budoucnu by v něm ale měla být jen provozní zásoba odpadu, a nikoli tisíce tun jako nyní.

Další německý odpad ale stále ještě leží v bývalém statku u Sosnové na Českolipsku. Nechala ho sem dovézt stejná podnikatelka ze Šluknova, která zprostředkovala dodávku německého dopadu pro Bulovku. Inspektorát jí udělil pokutu 300.000 korun. Další ještě vyšší pokutu dostala před několika týdny. "Záležitost je stále otevřená, protože se odvolala," vysvětlila Hráská.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů