Pátek, 26. dubna 2024

Plzeň se dohodla s obcemi na rozšíření skládky Chotíkov

Plzeň se dohodla s obcemi na rozšíření skládky Chotíkov

Plzeň -- Plzeňská radnice se dohodla se dvěma obcemi na rozšíření skládky komunálního odpadu Chotíkov, největší v Plzeňském kraji. Na přelomu let 2007/2008 tam mají začít zemní práce, které zbojnásobí kapacitu skládky a prodlouží její životnost do roku 2024. Plzeňští radní dnes souhlasili, že peněžním vkladem zvýší svůj podíl v Dobrovolném svazku obcí Skládky odpadů Chotíkov (DSO). Novinářům to řekl náměstek primátora Petr Náhlík.

"Obce Chotíkov a Město Touškov nyní jednají s Lesy ČR a těžební firmou Tarmac CZ o převodu pozemků v lokalitě Kůští, kde se rozšíří skládka o dalších deset hektarů," dodal. Chotíkov sceluje 7,3 hektaru, kde má většinu své půdy a Touškov 3,5 hektaru. Plzeňští radní se dnes dohodli, že vkladem 1,2 až 2,2 milionu korun do DSO zachovají svůj současný podíl ve svazku 52 procent. Obě obce drží shodně po 24 procentech.

"Jsem rád, že jsme se dohodli, kam budeme odkládat odpady příští desetiletí," dodal Náhlík. Skládka Chotíkov má předpokládanou životnost do roku 2008. Ukládaný odpad tam putuje převážně z území města Plzně.

Touškov i Chotíkov již vybraly vhodné pozemky a s Lesy ČR už jsou před podpisem směnných smluv. Směna s firmou TARMAC CZ už byla provedena.

V červnu schválili plzeňští radní nové stanovy DSO, které umožní investovat nerozdělený zisk minulých let. Dobrovolný svazek obcí Plzeň, Chotíkov a Město Touškov tak může vložit zhruba deset milionů korun zisku do rozšíření skládky.

Skládku provozovala do konce loňského roku firma Depona. Město ale chtělo mít tuto oblast pod kontrolou, a od ledna 2004 tak má deponii v dlouhodobém nájmu Plzeňská teplárenská. Poplatky za směsný komunální odpad, který tvoří více než 90 procent, se letos nezvýšily. Občané i firmy nadále platí 740 korun za tunu odpadu bez DPH. Radnice nehodlá letos ceny za odpad zvyšovat. Na deponii bylo loni uloženo 85 000 tun odpadu, letos je v plánu minimálně 65 000 tun. Letošní zisk se odhaduje na 29 milionů korun.

Václav Prokš
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů