Pátek, 26. dubna 2024

Až 95 percent Slovákov považuje triedenie odpadu za dôležité

Až 95 percent Slovákov považuje triedenie odpadu za dôležité

BRATISLAVA 31. júla (SITA) - Podľa prieskumu verejnej mienky občianskeho združenia (OZ) CEPTA až 95 percent Slovákov považuje triedenie odpadu za dôležité, nemajú však dostatočne vytvorené podmienky na triedenie. Z prieskumu ďalej vyplýva, že 82 percent Slovákov doma triedi odpad, najčastejšie papier, plasty a sklo, pričom 70 percentám chýbajú v obci nádoby na triedený zber.

Nespokojnosť s úrovňou triedeného zberu v obciach a mestách vyjadrilo 53 % respondentov. Napriek tomu ľudia pozitívne vnímajú zmeny v oblasti triedenia odpadov. Až 60 % občanov pociťuje zlepšenie systému triedeného zberu v ich obci, alebo meste, najmä za posledné 2 až 3 roky. Zníženie poplatku za odpad by motivovalo k triedeniu 85 percent Slovákov.

Z prieskumu vyplynulo, že 22 percent obcí a miest v SR zavedením triedeného zberu vôbec neušetrilo a 47 % ušetrilo triedením do 10 percent nákladov na zneškodnenie komunálneho odpadu. Pre 75 percent obcí a miest je výška nárokovateľného príspevku na tonu vytriedenej a odovzdanej suroviny nedostatočná, alebo pokrýva len malú časť nákladov na zber, triedenie a spracovanie danej komodity. Tieto fakty jasne dokazujú to, že samosprávy by zo strany Recyklačného fondu (RF) potrebovali vyššiu finančnú podporu, ktorá by lepšie motivovala k rozvoju triedeného zberu.

Prieskum bol vykonaný občianskym združením CEPTA v spolupráci s Katedrou environmentálneho inžinierstva na TU Zvolen, s firmou BB Expo s.r.o. a RF formou dvoch paralelných ankiet v období 15. mája do 30. júna. Prvá bola určená pre laickú verejnosť, aby zistila spokojnosť občanov s triedeným zberom a ich ochotu triediť odpad. Bola uskutočnená na vzorke 1 051 respondentov. Úlohou druhej ankety bolo zmonitorovať spokojnosť obcí a miest s podporou triedeného zberu na Slovensku, ako aj zistiť prípadné potreby samospráv na skvalitnenie triedenia odpadov. Do ankety pre samosprávy sa zapojilo 133 obcí a miest na Slovensku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů