Pátek, 26. dubna 2024

Nepotřebujeme další spalovnu!

Nepotřebujeme další spalovnu!

Město Mladá Boleslav a jeho okolí je přetíženo automobilovou dopravou. Je to důsledek příznivého rozvoje Škody Auto a na něho navazujících firem. Nejen Mladá Boleslav, ale i Kosmonosy a další menší obce v okolí mají velký problém s budováním a opravami silniční sítě, která stále neodpovídá potřebám současnosti.

Město Mladá Boleslav patří také mezi centra s velkým znečištěním vzduchu.

Obojí by se mohlo ještě zhoršit vybudováním plazmové spalovny odpadů, která by se tentokrát měla stavět na průmyslové zóně Kosmonos.

Někdo namítne proč ne, odpadů stále přibývá a tak se vyřeší problém kam s ním. Technologie je to jistě supermoderní a tak se znečištění nemusíme obávat.

Má to ovšem i svá proti, nebo jenom místní nelogičnosti.

  1. Plazmovou spalovnu se ekonomicky vyplatí provozovat jen od velikosti, která zajistí spálení odpadu nejméně několika sousedních okresů. Je rozumné do tak znečištěného prostoru dovážet další odpad a tam ho spalovat? I ta nejmodernější technologie není bezodpadová.
  2. Od toho se odvíjí něco horšího. Nezbytná velká dopravní zátěž, která by se jistě nezajišťovala po železnici, ale po dnes již přetížených silnicích, které nejsou v dobrém technickém stavu.
  3. Prakticky jednu malou spalovnu již ve městě máme. Je to zařízení Ško-energo, které patří k nejmodernějším v Evropě a spaluje i odpady. Proč tedy druhou, když uvedený energetický blok dodává spolehlivě i veškeré dálkové teplo do Mladé Boleslavi a Kosmonos a není ještě plně využit.

 

Město Mladá Boleslav by také mělo mít zájem podpořit rýsující se záměry firmy Compag, ve které má poloviční majetkovou účast. Právě vybudování nové spalovny by k prosperitě firmy Compag nijak nepomohlo.

Zájem o budování spalovny je tedy hlavně záležitostí úzké skupiny lidí, která chce pro svůj podnikatelský záměr využít nemalé dotace, ale ne ve prospěch zlepšení prostředí v Mladé Boleslavi a jeho okolí. Představa, že by výstavba spalovny alespoň přinesla snížení poplatku občanů za likvidaci odpadů je z ekonomického hlediska zcela nereálná.

Zdroj: http://www.jaromir-jermar.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů