Pátek, 26. dubna 2024

ČIŽP: V Libereckém kraji se množí nelegální spalování odpadů

ČIŽP: V Libereckém kraji se množí nelegální spalování odpadů
LIBEREC - Ovzduší ve městech a obcích Libereckého kraje se v poslední době zhoršuje. Lidé totiž kvůli rostoucím cenám elektřiny a plynu začínají mnohem více topit v kotlích na tuhá paliva, kam vhazují mimo jiné stále častěji i nebezpečné odpady, řekla Danuše Hráská z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Liberci.

"Ve srovnání s předchozími lety jsme loni a v letošním roce vyšetřovali více případů, kdy k topení sloužily například lakované okenní rámy," uvedla Hráská. Firmy, které staré budovy bouraly, nebo v nich měnily okna, zájemcům lakované rámy buď prodávaly, případně je pálily přímo na staveništích.

Podle Hráské se z lakovaných rámů, ze dveří nebo ze dřevěných materiálů s nátěry či zbytky plastů uvolňují do ovzduší dioxiny a další zplodiny, ohrožující vážně lidské zdraví. "Jeden kotel, kde shoří hromada lakovaných okenních rámů složená z plného nákladního automobilu, znamená pro obyvatele ve svém okolí mnohem větší nebezpečí než velká spalovna," prohlásila Hráská. Právě ve spalovně nebo na legálních skládkách by měly končit lakované rámy a ostatní hořlavé materiály se škodlivými látkami. Firmy je tam ale mnohdy nevozí, aby ušetřily peníze za jejich likvidaci. Na prodeji lakovaných rámů majitelům domů naopak ještě vydělávají.

Pokud stavební firmy se dřevem s nebezpečnou příměsí obchodují na černém trhu nebo je samy spalují na staveništích, hrozí jim sankce až 50 milionů korun. Od liberecké ČIŽP v poslední době dostaly pokuty v rozmezí 80.000 až 150.000 korun. Na používání paliva s nebezpečnými látkami upozorňují ČIŽP nejčastěji lidé z míst, kde se černý dým šíří, anebo radnice.

"Zákon nám neumožňuje, abychom za pálení škodlivých materiálů pokutovali obyvatele. Smí to udělat jen obce na základě svých vyhlášek o čistotě a pořádku. Starostové obcí a úředníci v malých městech se ale někdy obávají odvety od potrestaných lidí a používání nebezpečných paliv jim promíjejí. V minulosti se stali terčem výhrůžek dokonce i naši inspektoři," uvedla Hráská.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů