Úterý, 19. března 2024

Český ráj byl po sezóně poset odpadky

Český ráj byl po sezóně poset odpadky

Dobrovolníci letos uklízeli chráněnou krajinnou oblast už podeváté

Desítky automobilových přívěsů napěchovaných odpadky opouštěly v říjnu Český ráj. Dobrovolníci letos zbavovali chráněnou krajinnou oblast (CHKO) civilizačního nánosu už podeváté.
„Český ráj byl po sezóně znovu doslova poset černými skládkami a odpadky odhozenými turisty. Příroda platí turistickému ruchu zničující daň,“ konstatoval Roman Bém z agentury Outdoor Discovery, která každý podzim verbuje dobrovolníky na úklid destinace, kam posílá turisty.
„Lidí, jimž turistika v Českém ráji zajišťuje slušné živobytí, není málo. Málokoho už trápí cena zaplacená přírodou Českého ráje. Nenásilně vedeme k respektu k přírodě i své klienty,“ přibližuje Bém akci celosvětového programu OSN Clean Up the World - Ukliďme si svět, přitahující každoročně 40 miliónů dobrovolníků.

Nejvíce práce bylo v okolí hradu Kost

Čtyřicítka čističů Českého ráje letos tradičně operovala hlavně v oblasti Maloskalska, odkud mizely přívěsy se starým železem, stavební sutí, komunálním a biologickým odpadem nebo zbytky polyetylenových obalů. Lustrace Maloskalska odhalila přes deset černých skládek, zakládaných po loňské likvidaci na stejných místech. Skládka nad Vazoveckým potokem, využívaná lidmi z Voděrad, vydala na 11 přívěsů s odhadovaným objemem 40 kubíků.
„Chataři opět zklamali. Cedule zákaz skládky odtud rychle zmizely. Díky obcím, které začaly využívat kontejnery, objem odpadků na skládkách alespoň neroste. Pozůstatků po turistech však neubývá,“ analyzoval devítileté zkušenosti Bém.
Velký nepořádek našly ekologické brigády v okolí hradu Kost. Podhradí zatěžovala čtveřice černých skládek a pozdravy turistů zaneřáděné remízky. Odpadky z kousku Podkostecka naplnily možná deset přívěsů.
„Les u hradního parkoviště je cílem návštěvníků, kterým pár korun za placenou toaletu připadá příliš. Les posetý fekáliemi, nahnědlými papíry a vložkami neskýtal zrovna libý pohled,“ přiblížil Bém. „Nemyslíme, že návštěvníci Kosti jsou méně ukáznění než návštěvníci Maloskalska. Prostě je znát, že maloskalské stezky se čistí pravidelněji,“ dodal.
Množství černých skládek komunálního odpadu na území CHKO Český ráj odhaduje agentura Outdoor Discovery na několik set. „Jejich hustá síť výrazně snižuje přírodní, estetické i rekreační hodnoty území. Nejde o okrajový problém. Řešení vyžaduje úzkou spolupráci obcí, ochranářů, odborů životního prostředí pověřených obcí, ale především podnikatelské a občanské veřejnosti,“ tvrdí Bém.



Vladislav Prouza

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů