Sobota, 27. dubna 2024

Hradec Králové nemusí platit pokutu za tendr na svoz odpadů

Hradec Králové nemusí platit pokutu za tendr na svoz odpadů

Hradec Králové zatím nemusí platit pokutu 750 000 korun za špatnou zakázku na svoz odpadů, kterou mu udělil antimonopolní úřad. Jeho předseda Martin Pecina řekl, že úřad zrušil svůj původní verdikt a případem se bude kvůli procesním chybám v rozhodování zabývat znovu.

BRNO - Podle něj město zákon porušilo, jen je potřeba doplnit některé chybějící a nepřesné části rozhodnutí. Podle ÚOHS omezila radnice zadanými podmínkami počet nabídek. Pokud by postupovala podle zákona, mohlo se přihlásit víc firem. Antimonopolní úřad mohl udělit pokutu přesahující deset miliónů, tedy ve výši pět procent z ceny zakázky. I tak je ale sankce 750 000 korun jednou z nejvyšších dosud uložených za veřejné zakázky.

Radnice měla na účastníky tendru k zakázce za 200 miliónů několik požadavků. Některé z nich ale podle původního verdiktu antimonopolních úředníků nebyly pro hodnocení soutěže podstatné. Radnice tak jednoho z uchazečů, AVE CZ odpadové hospodářství, vyloučila na základě nesprávného posouzení jeho nabídky. Právě AVE se obrátila na ÚOHS. Nabídka vyřazené firmy tak měla podle úřadu šanci být vyhodnocena jako nejvýhodnější.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů