Pátek, 26. dubna 2024

Lidé nejvíce třídí odpad na Frýdeckomístecku a Opavsku

Lidé nejvíce třídí odpad na Frýdeckomístecku a Opavsku

Lidé v regionu stále více třídí odpad. Moravskoslezský kraj už tolik nezaostává za ostatními částmi republiky. Značné rozdíly jsou ale mezi jednotlivými okresy. Nejvíce separují svůj odpad domácnosti na Frýdeckomístecku a Opavsku, naopak nejhůře na tom je Bruntálsko a Karvinsko.

"Pro průmyslovou aglomeraci musíme připravit trochu jiné nástroje a snažit se zefektivnit třídění jako takové. Z hlediska čísel se dá říct, že kraj je na tom stále lépe. Ve své podstatě se už přibližujeme republikovému průměru a za rok za dva očekávám, že se vyrovnáme České republice a pomaličku se srovnáme i se standardem, který je běžný v zemích Evropské unie," míní vedoucí krajského odboru životního prostředí Hynek Orság.

Rozdíly mezi jednotlivými okresy se projevily také na výsledcích krajské soutěže O keramickou popelnici. Každý Opavan za rok vytřídí 55 kilogramů odpadků, což městu přineslo vítězství v kategorii obcí nad 4 tisíce obyvatel. V té druhé, kam patří všechny menší obce, pak první místo obsadila Baška s 65 kilogramy na hlavu.

Starosta Bašky Břetislav Jasek si přesto myslí, že příští rok už tak dobře nedopadnou. "Myslím, že to vítězství neobhájíme, protože je spousta dalších obcí, které tomu systému věnují finanční prostředky i aktivitu. A my jsme na tom teď tak dobře, že se budeme věnovat jiným aktivitám, které v obci máme."

Každý obyvatel v regionu ročně vyprodukuje až 240 kilogramů odpadků. Podle odborníků ale jen pouhá separace nestačí. Tříděný odpad je potřeba zpracovávat, teď totiž často končí na speciálních skládkách. S řešením by mohla v budoucnu pomoci i nová spalovna, kterou chce v následujících letech vybudovat kraj.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů