Pátek, 26. dubna 2024

Likvidace elektroodpadu.

Likvidace elektroodpadu.
Recyklační poplatek, který zákazníci platí při koupi nového elektrospotřebiče (obchodníci ho musejí uvádět u ceny jako samostatnou položku), bude od Nového roku nižší. Společnost Elektrowin, která má sběr a likvidaci velké části elektrospotřebičů z domácností na starosti, ho snižuje v průměru o třetinu. Nejvyšší poplatky jsou zatím u chladniček a mrazniček (včetně DPH činí 420 korun), od ledna to bude jen 300 korun.

Společnost Asekol snížila recyklační poplatek již v létě, a to také zhruba o třetinu. O dalším možném snížení bude uvažovat až podle výsledků celého roku.

Obě firmy jsou největšími tzv. kolektivními systémy, které sběr a likvidaci vyřazených přístrojů a spotřebičů organizují. Kolektivních systémů je v ČR celkem šest, což je ve srovnání s Evropou nejvyšší počet. Větší počet kolektivních systémů než dva má kromě Česka pouze Španělsko a Velká Británie. V dalších zemích je to většinou jen jeden kolektivní systém, který má na starosti elektroodpady ze všech komodit, bez ohledu na to, zda pocházejí z domácností nebo firem.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) rozdělilo v Česku mezi společnosti, které podle své vlastní vyhlášky samo vybralo, jednotlivé kategorie tzv. historického elektroodpadu (jde o spotřebiče a zařízení, vyrobená do 13. srpna loňského roku).

KVŮLI ČESKÉMU SPECIFIKU se však musejí činit soudy. V ministerském výběru méně úspěšná společnost Rema podala žalobu na rozhodnutí ministra životního prostředí a žádá pozastavení platnosti ministerské vyhlášky o zpětném sběru elektrošrotu. U Ústavního soudu zase leží dva poslanecké a senátorské návrhy na zrušení vyhlášky, která stanovuje pravidla pro kolektivní systémy sběru elektroodpadu, protože prý porušuje principy hospodářské soutěže.

Sběr a likvidace elektroodpadu se přesto letos slibně rozběhly. Elektrowin vybral za deset měsíců roku víc než 210 tisíc domácích spotřebičů, většinou staré chladničky a mrazničky. Asekol shromáždil za 11 měsíců roku 277 tisíc kusů, zejména televizorů a počítačových monitorů.

Jak by se případný úspěch oponentů u soudů odrazil v jejich praxi, nechtějí úspěšné firmy spekulovat. Elektrowin ohlásil, že poplatek snižuje proto, že s rozšiřováním systému může uzavírat se zpracovateli výhodnější smlouvy.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů