Sobota, 4. května 2024

Odpad z Německa: policii zajímá už 45 lidí

Odpad z Německa: policii zajímá už 45 lidí
Už nyní to je nejrozsáhlejší případ v poškozování životního prostředí. Ke třicítce obviněných za dovoz celkem 30 tisíc tun německého odpadu do 15 míst po celé zemi teď policisté hodlají přidat dalších 15. Tentokrát jde o řidiče kamionů.
"Nechci dopředu říkat, jestli to bude přesně tento počet, ale podobně početnou skupinu řidičů nyní sledujeme. Obvinění se dá čekat do měsíce," říká mostecký vyšetřovatel Jan Dragomir.
První obvinění ve výnosném obchodu, ve kterém si organizátoři přišli na desetimilionové částky a dopravci na řádově statisíce korun, padla již loni v dubnu.

Škoda zatím 1,9 milionu
Loni v srpnu, tedy rok poté, co v Německu začal platit přísnější zákon na zpracování domovního odpadu, jenž dovozy odpadu do Česka odstartoval, policisté obvinili čtyři organizátory a další řidiče.
Právě na tyto řidiče bude za nakládání s nebezpečnými odpady do konce února podán návrh na obžalobu. "V návrhu na obžalobu pro hlavní skupinu nás zdržuje skutečnost, že musíme žádat o právní pomoc z Německa a Irska," říká žalobkyně Zdeňka Bendová.
Mezi obviněnými je totiž i Němec Wolfgang Schade, jenž rozvážel německý odpad na skládky v Jirkově a Tušimicích a v Irsku žijící René Grünwald, který figuroval ve firmách Benefon a Bau-24.
Po působení těchto dvou firem zůstala zatím největší a i jediná dosud vyčíslená škoda. Jde o 1,9 milionu korun, které dal stát Libčevsi, aby za ně přesunula tehdy již značně prohořelý odpad z areálu tamějšího kravína na meziskládku. "Odtamtud byl odvezen skoro celý odpad zpět do Německa, část však Němci neuznali," říká starostka Libčevsi Vlasta Staňková.
Dnes se v areálu, ve kterém právě před rokem skládka poprvé hořela, staví sklad pro barely pitné vody. Původní vlastník - Old Hen Libčeves - totiž areál prodal. Jednatel této firmy, bývalý starosta Libčevsi Michal Pospíšil, který Bau-24 povolil dovoz plastů, už stačil působit jako poradce bývalé ministryně zemědělství Mileny Vicenové. Peníze se nevrátí ani z desetimilionové sankce, kterou Bau-24 dala Inspekce životního prostředí. Firma je v konkurzu a nemá majetek.

Kdo zaplatí pokuty?
Ostatně až dosud dala Inspekce třiadvaceti firmám i jednotlivcům za dovoz německého odpadu pokuty za celkem 30,5 milionu korun. "Právní moci nabyly pokuty za 25 milionů. Vzhledem k tomu, že část těch firem skončila v konkurzu, se však nedá čekat, že tyto peníze skutečně budou zaplaceny," říká Petr Havelka z Inspekce.
V konkurzu skončila i firma Benefon, která stojí za odpadem v pražských Lahovičkách. Ten začala odvážet na konci ledna německá agentura zpět do Německa. Jenže domluvený je zatím odvoz jen dvou třetin - protože zbylý odpad je podle německé strany český. Podobně se po ročním pobytu v Česku vrátí do své země i část odpadu z vojenského prostoru v Milovicích. V budoucnu by v Milovicích nemělo zůstat vůbec nic. "Poté, co se německý odpad vrátí, bude patrně zničen v německých spalovnách," říká Havelka.
Ne všude však odpad skončí v Německu. Třeba odpad v Úholičkách už byl zlikvidován na zdejší skládce. Podobně třeba ani z areálu bývalého teletníku v Arnolticích na Liberecku se německý odpad nevrátí zpět. Podnikatelka sice dostala od Inspekce pokutu za dovoz německého odpadu, nakonec však získala od úřadů povolení, podle něhož zde může odpad zpracovat.
Podle Havelky se nyní nové lokality neobjevují. "Do budoucna to však z důvodu přetrvávajících rozdílných cen zpracování odpadů v Německu a Česku nelze vyloučit," říká Havelka. Aktuálně mají problémy s dovozem německého odpadu Slovensko a Maďarsko.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů