Sobota, 27. dubna 2024

Překvapení obyvatelé: Tolik odpadu nevytřídíme za rok!

Překvapení obyvatelé: Tolik odpadu nevytřídíme za rok!

MLADÁ BOLESLAV - Až doma si někteří obyvatelé Mladé Boleslavi přečetli smlouvy o třídění odpadu a byli pořádně překvapení. Vedení města ihned přišlo s nápravou

Zastupitelé Mladé Boleslavi schválili upravenou verzi vyhlášky o místních poplatcích a zpřesnili tak bodové hodnocení občanů, kteří se zapojili do nového projektu třídění odpadů. Původní vyhláška obsahovala bodové kritérium, které někteří nemohli splnit. Lidé na to magistrát upozornili s tím, že ve výpočtu je chyba.

„I my jsme se hned v pondělí připojili k projektu a i já, abych nezdržovala, jsem si smlouvu přečetla až doma. Abych zjistila bodové hodnocení, volala jsem na magistrát a je to takto: za 1kg papíru 0,5 bodu; za 1kg plastu 2,5 bodu; za 1kg skla 0,13 bodu; za 1kg plechu 2 body a 1kg tetrapacku 0,83 bodu. A k tomu všemu ještě koeficienty, které jsem našla na internetu: pro věkovou skupinu 0 - 15 let 0,75; pro 16 -70 let 1; nad 70 let 0,5. Já si spočítala, že se nám to nevyplatí. Tolik odpadu, abychom dosáhli na slevu, nevyprodukujeme,“ napsala v diskuzi na serveru mb–net.cz Stanislava Bílá z Mladé Boleslavi.

Nový projekt třídění a ekologické likvidace odpadů zahájil magistrát 16. dubna. Lidé zapojení do tohoto projektu dostávají v závislosti na druhu a množství vytříděného odpadu příslušný počet bodů podle stanovených kritérií, a mohou tak získat významné úlevy na poplatcích za svoz odpadů. Původně stanovená bodová kritéria pro jednu osobu se ovšem ukázala jako nedosažitelná.

Výpočet byl totiž proveden pro tříčlennou rodinu. Zastupitelé proto v nové vyhlášce trojnásobně navýšili body za vytříděný odpad, aby chybu vyrovnali.
Primátor Raduan Nwelati uvedl, že podle provedených výzkumů je možné z běžného komunálního odpadu vytřídit až 30 procent celkové váhy a až 60 procent z celkového objemu.

Do projektu se za dva týdny jeho existence zapojilo 453 domácností, což reprezentuje řádově 1300 obyvatel města. „Ti nejaktivnější mohou ušetřit až 180 korun ročně. U čtyřčlenné rodiny by to tedy znamenalo roční úsporu 720 korun,“ řekl Nwelati.

Lidé zatím mohou odpad odevzdávat na šesti místech. Město počítá s tím, že by při zapojení všech obyvatel Mladé Boleslavi do projektu zvýšilo počet sběrných míst až na cílových 25. Měly by být umístěny v docházkové vzdálenosti pro většinu obyvatel, aby nemuseli odpady vozit autem. V Mladé Boleslavi žije asi 44.000 lidí.
 Pavel Svačina

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů