Pátek, 26. dubna 2024

Nesprávné nakládání s odpady stojí zbytečné peníze

Nesprávné nakládání s odpady stojí zbytečné peníze

ÚSTÍ NAD LABEM - Špatné nakládání občanů s odpady stojí obce každoročně několik desítek tisíc zbytečných korun, pro které by mohly najít mnohem efektivnější použití.

Například v Dolních Zálezlech mají na letošní rok plánovaný výdaj za nájem a odvoz kontejneru na velkoobjemový odpad 320 tisíc korun. Tento kontejner má sloužit objemnému odpadu, pro který nelze použít běžnou popelnici s ohledem na jeho rozměr a hmotnost. Náhodnými kontrolami pracovníci obce ale zjišťují, že náplň kontejnerů tvoří převážně listí, větve a stavební odpad. Tedy věci, které do velkoobjemového kontejneru nepatří. Také se tím porušuje vyhláška obce o systému shromažďování odpadů.

Ten, kdo takový odpad vytváří, by jej měl většinou likvidovat na své náklady. Stavební suť odvést na příslušnou skládku a třeba zeleň kompostovat. Po čase vytvořený kompost pak může majitel používat a vrátit do přirozeného biologického koloběhu.

„Vyhláška zní jasně, ale její praxe je obtížně splnitelná. Je těžké říct nějaké babičce, že posekanou trávu nemůže házet do kontejneru. Nebo když si chlapi dělají na domě menší stavební úpravy, tak těch pár koleček sutě přece nepovezou do sběrného dvora v ústeckých Všebořicích,“ podotkl starosta Dolních Zálezel Miroslav Suchý.

„Proto připravujeme novou obecní vyhlášku o nakládání s odpadem, která už teď prochází schvalovacím procesem na ministerstvu v Praze,“ dodal Suchý. V ní jsou podle něj podobné případy jasněji vysvětleny a ošetřeny.

Ve Velkém Březně se v boji s narůstajícím množstvím komunálního odpadu vydali cestou větší recyklace. Zamezit každoročnímu doplácení asi 200 tisíc korun za likvidaci odpadu má rozšíření sběrných míst na recyklovaný odpad.

„Ušetřené místo v popelnicích alespoň trochu zlevní cenu za odvoz. Velký ekonomický efekt to nemá, ale je to dnes celosvětový trend,“ řekl starosta Velkého Března Miroslav Moucha. Pozornost chce obec věnovat více základní škole, u níž umístí novou nádobu na PET lahve.

„Na děti by měla osvěta působit nejvíce,“ dodal Moucha. Recyklace a nakládání s odpady je problém celorepublikový a řeší se teď například i novými návrhy obalového zákona v parlamentu.
 Filip Kadeřábek

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů