Pátek, 26. dubna 2024

Evropský výzkumný program pro separaci minoritních aktinidů z vysoce aktivních jaderných odpadů s výhledem na přepracování vyhořelých jaderných paliv.

Evropský výzkumný program pro separaci minoritních aktinidů z vysoce aktivních jaderných odpadů s výhledem na přepracování vyhořelých jaderných paliv.

Konsorcium integrovaného projektu EUROPART sestává z 25 institucí z akademické a průmyslové sféry z deseti evropských zemí, včetně čtyř partnerů z České republiky. Výzkum a vývoj v rámci projektu zahrnuje isolaci dlouhodobých radionuklidů (LLRN), přítomných v jaderných odpadech s ohledem aspekty přepracování různých typů vyhořelých jaderných paliv.

Předpokládá se, že LLRN budou po úspěšně provedené separaci přeměněny v krátkodobé nebo stabilní nuklidy pomocí jaderných technologií (P&T strategie) nebo inkorporovány do stálých pevných matric (P&C strategie).

Hlavním příspěvkem ÚACh je racionální vývoj nových typů aniontových selektivních extračních činidel se zlepšenými vlastnostmi, především pak látek založených na hydrofóbním iontu kobalt bis(dikarbollidu)(1-) (COSANu). Anionty COSANu jsou modifikovány pomocí organických funčních skupin, které jsou schopny pevně vázat kationty štěpných produktů o vyšším mocentství. Dále jsou vyvíjeny syntetické postupy vedoucí k jednodušším derivátům klastrových aniontů. Ty jsou následně studovány v synergických směsích s organickými ligandy.

Významnou část výzkumu tvoří syntéza sofistikovaných supramolekularních činidel založených na kovalentní vazbě iontů COSANu na calixarenové a resorcinarenové matrice. Tento výzkum probíhá v úzké spolupráci se zahraničními pracovišti: JOGUMZ, SRN, UNIPR, Itálie, UT-SMCT, Holandsko. Extrakční a komplexační vlastnosti nových činidel jsou testovány a vyhodnocovány především ve spolupráci s ÚJV Řež, plc. a několika dalšími pracovišti (ULP, Francie, CNRS, Francie, ULG, Belgie, FJFI ČVUT, ČR).

KONTAKTNÍ OSOBA: RNDr. Bohumír Grűner, CSc. Ústav anorganické chemie AV ČR

KOORDINÁTOR: Prof. Ch. Madic, CEA Saclay, Francie

Zdroj: http://www.gate2biotech.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů