Pátek, 26. dubna 2024

V Chanovicích znovu protestovali proti úložišti jaderného odpadu

V Chanovicích znovu protestovali proti úložišti jaderného odpadu

V roce 2005 rozhodla vláda o zastavení fyzických průzkumných prací při hledání místa úložiště. Mají se obnovit příští rok a do šesti let se vyberou dvě ze šesti zkoumaných lokalit v ČR.

Z Chanovic vyšel v sobotu dopoledne už popáté pochod proti úložišti jaderného odpadu, které má v regionu vzniknout. K účasti na akci se zaregistrovalo téměř 300 lidí, kteří se postupně vydávali na cestu dlouhou přes devět kilometrů. Další se k nim pak přidávali na trase. Neodradilo je ani mrazivé počasí a v porovnání s předchozími lety účastníků protestu opět mírně přibylo. ČTK to v sobotu řekl Petr Klásek, starosta Chanovic, které pochod pořádají.

Trasa pochodu se letos poprvé prodloužila o více než jeden kilometr a lidé pochodovali z Chanovic na Dobrotice, Holkovice, Plácek a přes Újezd nazpět do Chanovic. Obkroužili tak lokalitu, kde by mohlo odmítané úložiště vzniknout. Delší trasa je reakcí lidí na rozšíření plochy vytipovaného území ze 195 až na 306 hektarů, uvedl Klásek.

Protestní pochod podle Kláska neztratil význam ani po pěti letech. Dokud nepadlo definitivní rozhodnutí a úložiště se nezačalo stavět, je třeba dávat najevo nesouhlas, říká starosta Chanovic. Kromě nich se proti možné stavbě úložiště postavilo ještě dalších 18 obcí z regionu. Jak Klásek dále uvedl, na žádném z několika setkání s vedením Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) nezazněly takové informace, které by obce přesvědčily k souhlasu s úložištěm.

Ředitel SÚRAO Vítězslav Duda už dříve ČTK řekl, že záleží výhradně na rozhodnutí obcí, zda budou průzkumy po roce 2009 pokračovat. Teprve po konzultaci s radnicemi vydá ministerstvo životního prostředí statut průzkumného území. Podle Kláska je nyní postoj všech obci v regionu jasný. Úložiště odmítají.

Zdravotní rizika vyloučit nelze

Podle starostů i dokumentů SÚRAO nelze vyloučit zdravotní a bezpečností rizika pro obyvatele, ztrátu hodnoty objektů a pozemků v oblasti minimálně do deseti kilometrů i snížení zájmu o zemědělské a lesnické produkty z oblasti. Hrozí pokles podzemních vod, zánik místních zdrojů i vylidnění oblasti poblíž úložiště. Třistahektarové hlubinné úložiště má mít nad zemí povrchové stavby na 19 hektarech. Mají vzniknout dvě nové silnice, železnice pro vlečku, dva objekty mimo areál pro důlní větrání a komunikace k nim.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů