Pátek, 26. dubna 2024

Spor o odpad vyčistil ulice

Spor o odpad vyčistil ulice

České Budějovice - Ultimátum, které společnosti .A.S.A. dal v závěru minulého týdne primátor Českých Budějovic Juraj Thoma, se neminulo účinkem.

Jak potvrzují sami obyvatelé, přeplněných nádob na odpad i hromad nepořádku okolo zřetelně ubývá. Po městě den co den od 6 do 22 hodin jezdí  takzvané odpadové taxi, menší popelářský vůz, který řeší nedostatky ve svozu odpadu.

Reaguje na pokyny dispečinku, podněty posádek ostatních vozů i připomínky občanů, pro které funguje zákaznická linka  724 976 885. Na té  firma zaznamenává desítky telefonátů denně. „Odpadové taxi jezdí v režii firmy .A.S.A.,“ ujišťuje mluvčí společnosti Gabriela Pánková všechny, kdo pochybují o tom, kdo provoz unikátní novinky zaplatí.

Enormní snaha svozové firmy je pochopitelná, jde jí o velkou zakázku. O tu přijde, pokud do konce února nezlepší své služby. Hlasy ze zákulisí obou stran mluví  o možném  pokusu účelově změnit dodavatele služby. Přitom má město v českobudějovické firmě .A.S.A. čtvrtinový podíl.  „Hlavní roli  v tomto případě hraje nespokojenost objednavatele s prací dodavatele služby, na to, že by se město zbavovalo podílu ve firmě, nepřišla řeč“ říká tajemník primátora Milan Brabec.

.A.S.A. se už v minulosti dostala na přetřes při jednání českobudějovického zastupitelstva. Bývalý primátor a nyní radní Miroslav Tetter upozornil na to, že služby svozové společnosti stojí město více, než velikostí srovnatelný Hradec Králové.

„Ceny  jsou věcně usměrněné  dle cenového výměru, jsou pravidelně kontrolovány nejen vnitřním auditem firmy, ale i kontrolami mimo firmu. Ceny v Českých Budějovicích byly shledány objektivními,“  odmítá mluvčí společnosti Gabriela Pánková.

Nová posila vozového parku popelářů má v krajském městě co dělat celé dvě směny

Miniatura popelářského vozu. Tak by se dalo charakterizovat vozidlo, které od soboty operuje v ulicích krajského města.

Jeho úkolem je dopilovat všechny nedostatky standardního svozu komunálního odpadu.  Na včerejší odpolední směnu jsme  se k posádce odpadového taxíku na chvíli přidali.

Trasu  určují také obyvatelé

„Na začátku dostanu od dispečerky příkaz k jízdě a seznam problematických stanovišť, která nahlásili kolegové během předchozí směny.  Tam pak jedeme uklidit. Během jízdy se mi ozývá  další kolega, jemuž volají lidé, kteří mají problémy s odpady. Nahlášená místa si poznamenám a objedu také,“ přibližuje princip nové služby řidič Pavel Petřík.

Zastávky odpadového taxíku  se téměř neliší  od běžného svozu.  Nejezdí sice  dům od domu, ale i tak netrvá dlouho, než jej posádka naplní.  „Dovnitř se vejde patnáct velkých kontejnerů nebo nějakých padesát popelnic,“ přepočítává  Petřík zhruba tunový náklad, se kterým se čtyřikrát za směnu otáčí na skládce.

Dopravuje sem odpad zejména ze sídlišť. „Taxík jezdí poměrmně krátce na to, aby se daly dělat závěry, ale zatím je potřeba převážně na Máji a na Vltavě,“ shrnuje dosavadní zkušeností.

Důvodů, proč odpadky neodveze na skládku normální svozové auto, bývá několik. Někdy to bývají problémy technického rázu, kdy velké vozidlo ke kontejnerům neprojede, ať už v  úzkých uličkách centra nebo na přeplněných sídlištních parkovištích. Odpadové taxi trvale pendluje po městě a operativně sváží také nádoby, které občané vystavili později než v termínu pravidelného svozu odpadu.

Jsou ale méně pochopitelné  případy. „Mnohdy je to ale v lidech, kolikrát přijedete a v místě, kde stojí kontejnery, jsou nádoby na odpad poloprázdné a před nimi je hromada odpadků,“ krčí Petřík rameny.

Taxi dostává pochvaly

Neznamená to ale, že do takové kategorie patří každý.  „Zrovna včera si do Tovární ulice odpadové taxi zavolal pán, který měl u popelnic nepořádek po vývozu. Když jsme přijeli, auto si zvědavě prohlížel,  službu si chválil,“ líčí šofér Petřík.

Podobně mluvila i mladá maminka Petra Sýkorová. „Volali jsme, že nám zapomněli vyvézt popelnici u domu. Domluvili jsme se, že odpad necháme v pytli a oni pro něj přijedou. Když jsem se vrátila z města, byl  nejen vyvezený, ale představte si, ti popeláři dokonce ten starý pytel od brambor vyklepali a složili,“ žasne.

Kromě lidí, kteří na zákaznickou linku volali své připomínky oprávněně, se už ale objevily i případy,  kdy posádky odpadového taxi vyrazily na adresu, kde nenašly ani smítko. Podle pracovníků svozové firmy by byla škoda, kdyby obyvatelé města novou službu zneužívali.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů