Sobota, 27. dubna 2024

Největší čínský výrobce igelitových tašek skončil kvůli ekologii

Největší čínský výrobce igelitových tašek skončil kvůli ekologii

Čína chce supermarketům a obchodům zabránit rozdávat zákazníkům zdarma ultratenké igelitové sáčky, a současně zakáže od 1. června i jejich výrobu. Zamýšlí tak bojovat proti přílišnému znečišťování životního prostředí a šetřit suroviny. Rozhodnutí přimělo největšího čínského výrobce igelitových sáčků uzavřít svou továrnu a propustit všech 10.000 zaměstnanců, uvedla dnes agentura AP.
Čínská vláda zamýšlené opatření obhajuje tím, že v zemi se prý používá příliš mnoho igelitových pytlíků a nedaří se s nimi patřičně nakládat. "Zatímco vycházíme vstříc pohodlí zákazníků, plýtváme drahocennou ropou a znečišťujeme životní prostředí země," stojí v lednovém prohlášení vlády. Úřady proto chtějí obchodníky donutit prodávat zákazníkům tašky z trvanlivějších materiálů.

Továrna Chua-čchiang v centrální provincii Che-nan, která ročně vyrobí 250.000 tun plastových sáčků a tašek, prý již na začátku tohoto měsíce propustila všech 10.000 zaměstnanců a začala rozprodávat zařízení a zásoby surovin.

Mnoho ekologických nařízení v Číně není dodržováno kvůli odporu provinčních vlád, které od místních podniků vybírají daně a zdráhají se je uzavřít. Konec továrny Chua-čchiang ale naznačuje, že toto rozhodnutí centra se bude skutečně dodržovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů