Pátek, 26. dubna 2024

Z hnijících odpadků začali

Z hnijících odpadků začali

Úpice - Fermentační stanice, která byla v prosinci uvedena do zkušebního provozu, má lidem zaručit, že za svoz odpadu nebudou platit víc peněz.
Nyní se platí 420 korun ročně na hlavu. Starostka Iljana Beránková k tomu řekla: „Čím více začnou lidé třídit a nebudeme muset vyvážet na skládku směsný komunální odpad, tím snazší bude ceny za svoz odpadu v Úpici udržet.“ Přínosem zařízení, které rozkládá působením enzymů nejen kaly z čističky odpadních vod, ale také trávu, listí, odpady z jatek, jídelen, bramboráren a další bioodpad, je i jiný vedlejší produkt. Ze zbytkového kalu vzniká substrát, který budou moci lidé zdarma využít na zahrádky. Nyní jeho složení a nezávadnost zkoumá najatá firma.

Souhlas obyvatel: Něco za něco

Ne všichni občané s výstavbou fermentační stanice souhlasili. „Báli jsme se zvýšeného provozu nákladních aut, rámusu a pachu. Zatím se kromě nákladáků, co tudy projíždějí, nic naštěstí nenaplnilo,“ řekl včera jeden z protestujících, kteří bydlí v blízkém sousedství, Luboš Kalužný. „Uvidí se, co udělá s provozem teplejší počasí,“ odtušili i další Úpičáci. Obyvatelé však nakonec výstavbě fermentačky ustoupili. Nebyla totiž jediným jejich trápením v lokalitě. Podobně je tíží hluk, který se line z blízkého skateparku. Radní slíbili, že  areál přestěhují jinam. „Snad si brzy oddychneme,“ dodal Kalužný.
Stanice včera dospěla do stadia, kdy může z bioplynu vyrábět elektřinu. První kilowathodiny začaly proudit do sítě. Zisky, které bude Úpice mít, jsou však zatím zanedbatelné. Hlavním posláním fermentační stanice je její schopnost zpracovávat bioodpady.


Stanice je kapacitně vybavena na přeměnu více než šesti tisíc tun bioodpadu. Nejen Úpice, ale také okolní obce z regionu Jestřebí hory, tu najdou příležitost ke zpracování odpadu. „Motivuje je úspora peněz za ukládání čistírenských kalů. Navíc do budoucna jejich skládkování nebude možné,“ dodala starostka Beránková.

Stanice je v Královéhradeckém kraji pilotním projektem za více než 42 milionů korun, dotačně z převážné části jištěná z Evropské unie. Dodavatelé jsou smluvně vázáni, aby přiváželi skutečně nezávadný bioodpad. Mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar pro Krkonošský deník uvedl: „Jde o nejmodernější zařízení svého druhu v České republice. Má dokonalou technologii, která by neměla propustit ani zápach z jatečního odpadu. Podobný systém využívají v Německu a velmi se jim osvědčil.“

Úpice patří v České republice mezi města, která jsou připravena na revoluci v třídění odpadu.

Krkonošský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů