Středa, 8. května 2024

Skládka na Lazcích: rtuť a olovo ohrožují pole s obilím

Skládka na Lazcích: rtuť a olovo ohrožují pole s obilím

Olomouc - Staré televizory a jiná vyřazená elektronika se vrší na černých skládkách po Olomouci. U elektroodpadu přitom hrozí, že pokud by se z nich nebezpečné látky jako je olovo a rtuť dostaly do půdy nebo vodních zdrojů, můžou ohrozit zdraví lidí.

„Poškozené obrazovky obsahují totiž velké množství olova. Člověku přitom může ublížit jenom to, když se této látky nadýchá. Pokud by se dostala navíc do vody, může napáchat velké škody,“ řekl Rostislav Zubalík, majitel firmy AE odpady, která se specializuje na ekologické zpracování elektrozařízení a autovraků.

Vyřazené televizní obrazovky a monitory lidé odkládají i na černé skládce vedle Mlýnského potoka na Lazcích. Nebezpečný odpad je tam pohozen hned vedle oraniště za lávkou vedoucím od sportovní haly. 

Celým problémem se na úterním zasedání zaobírala komise olomoucké místní části města Lazce. Její předseda Radim Schubert (ODS) následně přislíbil, že se společně s magistrátem v krátkém čase pokusí situaci vyřešit.

„Usnesení komise má poradní, ne však rozhodující hlas. Uděláme ale vše pro to, aby v horizontu jednoho měsíce skládka úplně zmizela. Protože se na poli pěstují obiloviny, navrhneme odboru životního prostředí, aby udělal také rozbor půdy. Společně s městskou policií bychom chtěli kromě vyšetření případu také zpřísnit hlídky. Slibujeme si od toho dlouhodobé řešení problému,“ uvedl Schubert.

Dodal, že by se o celý případ měla zajímat i policie, která při vyšetřování nejdřív prověří vytipovanou skupinu lidí, která již v minulosti černé skládky zakládala.

Vedle skládky je také vodojem, který však lidé naštěstí nevyužívají.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů