Pátek, 26. dubna 2024

Z neapolských ulic zmizel odpad, ale i turisté

Z neapolských ulic zmizel odpad, ale i turisté

Neapol - Hromady odpadu z ulic téměř až do posledního zmizely, odstrašující fotografie však stačily odradit i turisty, díky nimž město do vysoké míry prosperuje.

V  ulicích Neapole je čisto a prázdno. Tak prázdno, až místním začíná být úzko…

Lednová odpadová krize v jihoitalském městě je sice téměř zažehnána, konec problémů je ale v nedohlednu. Fotografie hor odpadků, které obletěly svět, totiž odrazují turisty, z jejichž kapes pochází největší díl příjmů města i celého regionu.

„Tato krize byla zničující,“ řekl agentuře Reuters Sergio Maione, šéf jednoho z luxusních hotelů na mořském pobřeží. Zařízení, které si za jednu noc mimo sezónu účtuje 220 euro, bylo kvůli nedostatku hostů nuceno zavřít jednu ze dvou restaurací, které provozuje, proslulý podnik Caruso.

Obsazenost hotelu podle jeho managementu letos nejspíš nepřesáhne 30 procent. Oproti 50 procentům z loňska jde o citelný propad, oproti rekordnímu roku 2002, kdy byl hotel plný z 80 procent, o rozdíl dokonce drtivý.

„Něco podobného jste mohli vidět leda za časů řádění cholery,“ říká Maione s odkazem na epidemii nemoci, která město postihla v roce 1973.

Odpadky, mafie, zločinnost a politika

„Odpadový car“ Gianni de Gennaro krizi jakž takž zvládl, zabránit ztrátě reputace města ale nedokázal. Tři sta tun odpadků tak dorazilo již tak pošramocenou pověst města proslulého pouliční zločinností a silnou přítomností mafie.

Řada místních navíc v Gennarově činnosti vidí jen další z cynických projevů populismu před předčasnými volbami, které v Itálii proběhnou 13.–14. dubna. A chování politiků jim dává do značné míry za pravdu.

Opoziční lídr Silvio Berlusconi si z neapolských odpadků udělal hlavní téma kampaně. „Prvním úkolem příští vlády bude osvobodit Neapol a Kampánii zpod hory odpadků, pod niž ji pohřbila Demokratická strana,“ tvrdí Berlusconi ve svém předvolebním letáku.

Vůdce demokratů a římský starosta Walter Veltroni se k jeho obviněním příliš vyjadřovat nechce. Není divu. Místního guvernéra Antona Bassolina, který ke straně patří, totiž nyní vyšetřuje kriminální policie kvůli jeho roli v nakládání s odpadem.

Lidé z demokratického tábora nicméně poukazují na to, že pro vyřešení krize, která oficiálně trvá od roku 1994, neudělal v době, kdy stál v čele státu, nic ani sám Berlusconi.

Kam turisté nechodí

Atraktivní centrum města se odpadků již zbavilo, v příměstských oblastech ale problém trvá. Chybí totiž v turistických itinerářích.

„Po cestě z Říma jsme viděli spoustu odpadků,“ potvrzuje průvodkyně skupiny japonských turistů Tomoko Okura. A její klienti přikyvují. I oni slyšeli o neapolské krizi ve zprávách.

Město si zhruba před měsícem na vylepšení své image najalo PR specialistu Claudia Velardiho. Ten je již zastupoval na veletrhu cestovního ruchu v Německu. „Nyní probíhá komunikační kampaň,… že informace o Neapoli, které lidé dostali v uplynulých měsících, jsou jen částečně – pokud vůbec – pravdivé,“ vysvětluje Velardi.

Ztráty nejen finanční

A zatímco se politici přou a kampaně plánují, země sčítá ztráty. Po závratných sumách za odklizení odpadu ji čekají další výdaje. Kromě vytvoření zbrusu nového systému zpracování odpadu bude Neapol muset také od základu vystavět svůj turistický průmysl.

Tak či tak je jisté, že než se největší lákadla města – vulkán Vesuv, pohřbené antické město Pompeje a proslulá pláž Amalfi – vrátí na výsluní své bývalé slávy, bude to ještě chvíli trvat.

Zdroj: http://azpravy.atlas.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů