Pátek, 26. dubna 2024

Zvýhodnění recyklace je ohroženo

Zvýhodnění recyklace je ohroženo

Dlouho očekávaná novela zákona o odpadech, která by měla dále zvýhodnit recyklaci, posbírala v připomínkovém řízení na stovku pozměňovacích návrhů. Finanční zvýhodnění recyklace oproti ukládání odpadů na skládkách, od něhož si řada firem slibuje impulz pro nastartování zajímavého byznysu, je ohroženo.

Původní návrh ministerstva životního prostředí počítá s postupným zvyšováním poplatků za skládkování z nynějších 500 korun za tunu odpadu až na konečných 1500 korun v roce 2013. Od příštího roku by se přitom poplatky zvýšily na 700 korun a od roku 2011 na 1000 korun za tunu. Novinkou je rozdělení výnosů z poplatků - zatímco nyní dostávají všechny peníze obce, na jejichž katastru skládky leží, nyní by do obecních rozpočtů šlo jen pouhých 20 procent. Většinu peněz, tedy 80 procent z vybrané částky, by měly dostat kraje.

,,Cílem je podpořit recyklaci. Všechny peníze by kraje musely dát na podporu recyklace odpadů," uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. To se ovšem nelíbí obcím, které budou za skládky dostávat méně peněz a přijdou tak o miliony.

,,První, kdo by měl být přizván k této komunikaci, by měly být ty obce, kde skládky jsou, a ne giganti, kteří odpad v podstatě tvoří," uvedl starosta obce Březová na Sokolovsku Miroslav Bouda. Roční příjem Březové z poplatků za odpad je 20 milionů korun.

Od příštího roku by ale radnice měla dostat jen 20 nebo 40 procent této částky. Zbytek získá kraj. ,,Máme zpracované rozpočtové výhledy do roku 2010 a s těmi penězi počítáme," uvedl starosta obce Vintířov Jiří Ošecký. Ke kritice se zatím připojilo zhruba 40 obcí.

Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Jakuba Kašpara budou mít sice obce procentuálně nižší příjem, ale z vyššího základu. Za svůj ukládaný odpad nebudou navíc platit. ,,K návrhu novely se nicméně sešla asi stovka pozměňovacích návrhů, takže výsledná podoba zákona bude odlišná, než jsme původně zamýšleli," uvedl Kašpar bez podrobností.

Česká republika vyprodukovala v roce 2006 přes 27 milionů tun odpadů. Pouze 4,2 milionu tun šlo na recyklaci. Přes šest milionů tun odpadů skončilo na skládkách, více než čtyři miliony tun se zahrabaly do země při terénních úpravách. Zbytek se spálil, zlikvidoval nebo vyvezl do zahraničí.

Podle ekologů je v Česku nejlépe propracovaná recyklace papíru, čistého skla a kovů. Největší rezervy jsou v dalším zpracování plastů, komunálního odpadu obecně a bioodpadů. Právě bioodpady má řešit i navrhovaná novela zákona o odpadech, která počítá s tím, že by obce měly občanům umožnit kromě skla, papíru a plastových lahví třídit i biologický odpad vhodný ke kompostování.

http://www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů