Pátek, 26. dubna 2024

Elektrárenská úložiště dostanou novou přírodní tvář

Elektrárenská úložiště dostanou novou přírodní tvář

V řádech stovek milionů korun se v současné době vynakládají finanční prostředky Skupiny ČEZ na rekultivace v okolí elektráren Tušimice a Prunéřov. Obnově krajiny přitom předchází uzavírání některých již naplněných úložišť popelovin. Dostanou zrekultivovanou tvář v podobě luk obklopených smíšenými lesy. Vysazených stromů bude na stovky tisíc, nebudou chybět ani vodní plochy.

Zatímco tušimické úložiště zvané „T“ bude uzavřeno v příštím roce, osud úložiště Letiště pro elektrárny Prunéřov I a II mezi Tušimicemi a Prunéřovem, byl již zpečetěn. Jeho kapacita byla naplněna už vloni, a tak se v současné době připravuje výběr zhotovitele na vlastní rekultivaci úložiště.

„Celé úložiště Letiště bylo zavezeno inertními materiály, čímž byla v lokalitě letos na jaře dokončeno veškeré protiprašně opatření. Vlastní rekultivace 112 hektarového prostoru proběhne ve třech etapách. Součástí první je právě již hotové protiprašné opatření a následné vytvarování reliéfu terénu tak, aby odpovídal požadovaným normám. To znamená, že terén musí být gravitačně odvodnitelný a vlastní reliéf musí umožňovat provedení technické a biologické rekultivace, což jsou etapy dvě a tři,“ říká Petr Dvorský, projektový manažer z Centrálního inženýringu Skupiny ČEZ.

Konkrétně etapa dvě obnáší zavezení celého území zeminou. „Bude z místních zdrojů a bude jí zapotřební asi 600 000 kubíků,“ pokračuje Petr Dvorský s tím, že takzvaná technická rekultivace obnáší i vybudování doprovodných objektů. „To jsou hlavně přístupové cesty k pozemkům, odvodňovací prvky pro odčerpání přebytečných vod a monitorovací zařízení.“ Závěrečná etapa, biologická rekultivace, bude částečně zemědělská a částečně lesnická.

V souladu s vydaným územním rozhodnutím bude celý proces rekultivace dokončen v roce 2016.

http://www.techtydenik.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů