Pátek, 26. dubna 2024

Klatovy připravují dvouhektarový areál odpadového hospodářství

Klatovy připravují dvouhektarový areál odpadového hospodářství

KLATOVY - Klatovská radnice připravuje unikátní téměř dvouhektarový areál, ve kterém chce vybudovat kompletní zázemí odpadového hospodářství včetně sběru veškerých odpadů. Bývalý velkosklad potravin Taroko přebuduje za 40 milionů Kč. ČTK to řekl Jan Vrána, místostarosta druhého největšího města v Plzeňském kraji s 23.500 obyvateli.


V oploceném prostoru ve směru na Tajanov je obrovská hala, velký pozemek a administrativní budova. Radnice tam přesune techniku sběru odpadů, vybuduje sběrný dvůr, sklad nebezpečného odpadu a kompostárnu. Městská firma Odpadové hospodářství získá veškeré zázemí, přesune tam kontejnery a sběrné vozy z areálu u parku. "Studii úprav máme, pracujeme na projektu. Letos požádáme o dotace z operačního programu Životní prostředí," řekla vedoucí odboru rozvoje Daniela Pleskotová.

   

Současný odpadový dvůr, 15 let starý a první v kraji, zabírá polovinu parkoviště u hřbitova. V Taroku vznikne moderní sběrný dvůr, oplocený a uzamčený.

   

Město koupilo předloni areál Taroka za 12 milionů korun. Nový areál naváže na starou industriální zónu města u bývalého Kozaku. "Skladovací haly i garáže jsou perfektně přístupné, jsou tam velmi slušné manipulační plochy," dodal Vrána.

   

Městská skládka zůstane v sousedních Štěpánovicích. Letos v květnu už požádaly Klatovy o osm milionů korun z operačního programu na revitalizaci její první zaplněné kazety. Deponie vydrží do roku 2015 až 2017. "Začali jsme plnit druhou ze tří kazet, která vydrží tak pět let," řekl starosta Rudolf Salvetr. Do Štěpánovic se sváží komunální a stavební odpad z Klatovska, nejbližší podobně velká skládka je ve Vysoké u Přeštic.

 

http://www.plzensko24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů