Sobota, 27. dubna 2024

Z Nalžovic odjelo poslední auto s nebezpečným odpadem

Z Nalžovic odjelo poslední auto s nebezpečným odpadem

Nalžovice (Příbramsko) - Z nelegálního skladu chemikálií v Nalžovicích na Příbramsku dnes zmizela poslední část nebezpečných odpadů. Skončila tak více než pětiměsíční sanace, při níž odborníci roztřídili a odvezli celkem 68 tun nejrůznějších látek. Ve většině případů šlo o nebezpečné chemikálie včetně radioaktivních solí a výbušných látek.

Opuštěný sklad trápil obyvatele obce od předloňského prosince, kdy byly chemikálie náhodou objeveny. Navozil je tam podnikatel, který zkrachoval. Odvoz ale nemohl začít okamžitě, neboť šlo o soukromý majetek. Muselo se čekat na exekuční výměr, aby vlastník nemohl požadovat náhradu škody.

Původní odhady hovořily o tom, že je v bývalém vepříně kolem 200 tun jedů. Přesné číslo ale šlo stěží odhadnout - chemikálie byly ve skladu umístěny velmi ledabyle a neuspořádaně. "Byly naskládány v papírových krabicích na sobě. Nejnebezpečnější bylo je postupně rozebírat a třídit, protože šlo o látky, které mohly vzájemně reagovat," řekl dnes novinářům v Nalžovicích náměstek hejtmana pro životní prostředí Vilém Žák.

Sanace se ani přes přísná opatření neobešla bez dvou drobných nehod. Hned na začátku experti zjistili, že mezi odpadem je i rozbitá nádoba s oxidem berylnatým, který je extrémně karcinogenní. Naštěstí pracovali v dýchacích maskách a ochranných oblecích, takže se nikomu nic nestalo.

Druhá nehoda se přihodila při sbírání důkazních materiálů proti vlastníkovi skladu. Při kontrole nádoby s hydridem lithnohlinitým stačila kapka vody, která ukápla z dýchací masky, a celá krabice i s materiálem se vznítila. Látka totiž při kontaktu s vodou reaguje zahořením. Požár byl ale vzápětí uhašen a byli přizváni i hasiči, aby situaci zkontrolovali.

"Bylo to poměrně náročné tím, že tady byla velmi široká škála chemikálií, které byly uloženy velmi neuspořádaně," uvedl František Šimánek ze společnosti Marius Pedersen, jež byla sanací pověřena. Experti museli jednotlivé bedny velmi opatrně rozebírat a zkoumat skleničku po skleničce, vše třídit, evidovat a ukládat do přepravních boxů. "Odvezli jsme zhruba 2000 přepravních obalů, z toho je vidět, že to bylo poměrně rozmanité," dodal Šimánek.

Běžné chemikálie či rozpouštědla podle něj skončily ve spalovnách, některé tuhé látky na skládkách, kapalné odpady charakteru kyselin nebo zásad v neutralizačních stanicích. Radioaktivní nálezy firma předala Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost a výbušné látky převezla k likvidaci do pardubické společnosti Explosia. Z celkového množství 68 tun bylo 58 tun látek experty označeno za nebezpečné.

Odstranění chemikálií si vyžádalo přes devět milionů korun, dalších 1,8 milionu je určeno pro supervizora, který na likvidaci dohlížel. Polovinu nákladů by měl uhradit kraj, polovinu přislíbilo ministerstvo financí. Peníze budou vymáhat na vlastníkovi skladu, kterého vyšetřuje policie. Obvinění ale dosud nepadlo. "Zatím nebylo zahájeno trestní stíhání, čeká se ještě na odborná vyjádření. Mohlo by být rozhodnuto koncem září," řekla dnes ČTK mluvčí středočeské policie Soňa Budská.

Vlastník bývalého vepřína podle Žáka chemikálie levně získal a chtěl s nimi obchodovat, což byla podle náměstka naivní představa. "Firmy nemohou pracovat s chemikáliemi, které jsou neznámého původu, byť jsou v originálním balení," podotkl. Nedomnívá se, že by podnikatel nyní disponoval penězi, které po něm kraj požaduje, přesto by podle něj hejtmanství nemělo ustoupit. "Myslím si, že je třeba udělat precedentní rozhodnutí," uzavřel Žák.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů