Pátek, 26. dubna 2024

Na Klatovsku bude další protest proti úložišti jaderného odpadu

Na Klatovsku bude další protest proti úložišti jaderného odpadu

PAČEJOV (Klatovsko) (ČTK) - Lidé z Klatovska se v sobotu vydají na protestní pochody a cyklovyjížďky kolem Pačejova v místech, která připadají v úvahu pro vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu. Na akci se má objevit až 300 obyvatel, chalupářů a obdivovatelů krajiny 19 dotčených městeček a vesnic Pošumaví.

Pátý ročník akce vzpomene úmrtí herce Miroslava Šimka, jednoho z největších odpůrců vládního záměru, který jezdil do srubu v Maňovicích. ČTK to řekla Jiřina Kábová z občanského sdružení Jaderný odpad - děkujeme, nechceme! , které má 4500 členů.

Úložiště vyvolalo velký odpor lidí, podobný jako plánovaná stavba amerického radaru v nedalekých Brdech. Území kolem Pačejova patří mezi šest vytypovaných lokalit v ČR. "Právě v Maňovicích stát velmi konkrétně uvažuje o úložišti. Podle internetových stran Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) je nejvhodnější," řekla Kábová. Magdaléna Šimková, vdova po herci, na loňské akci uvedla, že by její muž nestrpěl, aby lidé v odporu polevili, a je velmi ráda, že tomu tak není.

Podle Kábové sice vláda v roce 2005 rozhodla o zastavení průzkumu na pět let, ale SÚRAO na něm stále pracuje. Snažilo se navázat spolupráci s obcemi, které to ale odmítly. Všechna zastupitelstva obcí v lokalitě podepsala loni Memorandum proti úložišti. "Požadujeme právo obcí podílet se na schvalování těchto staveb včetně práva veta," řekl starosta Chanovic Petr Klásek.

Starostové odmítají srovnávání stavby úložiště s radarem, který je zařízením dočasným na desítky roků, kdežto úložiště na statisíce let. Horažďovice, největší město v oblasti, nabídly před rokem sdružení administrativní pomoc i propagaci. "Lidé si myslí, že problém spí, ale tak to není. Je nutné o něm více mluvit," uvedla starostka Jindřiška Jůdová.

Podle starostů i dokumentů SÚRAO nelze vyloučit zdravotní a bezpečností rizika pro obyvatele, ztrátu hodnoty objektů a pozemků v oblasti minimálně do deseti kilometrů i snížení zájmu o zemědělské a lesnické produkty z oblasti. Údajně hrozí pokles podzemních vod, zánik místních zdrojů i vylidnění oblasti. Lidé se obávají havárií při skladování a průsaku vod. Třistahektarové úložiště má mít nad zemí stavby na 19 ha, dvě silnice, vlečku, dva objekty mimo areál pro důlní větrání. Sraz je v sobotu ve 13:30 na pačejovském hřišti, kde bude po akci lidová veselice. Jsou připraveny trasy pět, 15 a 40 km. Poslední pochod proti úložišti, organizovaný obcí Chanovice, byl letos v lednu. Zúčastnilo se ho téměř 300 lidí, účastníků stále přibývá.

zdroj: ČTK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů