Pátek, 26. dubna 2024

Pražský Šrotozemšťan dostává podobu

Pražský Šrotozemšťan dostává podobu

Sedmimetrová socha Šrotozemšťana, která od včerejška roste na pražském Andělu, pomalu spěje ke svému dokončení. Stará se o to sochař Ondřej Sklenář v rámci happeningu Nakrmte Šrotozemšťana 2008. Pořadatel akce, nezisková společnost ASEKOL, tak chce občany zábavnou formou edukovat v oblasti třídění vysloužilých elektrozařízení. Happening vyvrcholí zítra večer, kdy bude Šrotozemšťan oživen.

Šrotozemšťan se na Andělu staví už potřetí. Socha jako obvykle vzniká především z vysloužilých elektrozařízení, která na Anděl přinášejí Pražané. „Lidé nejvíce nosí televize, DVD přehrávače a rádia. Některé z nich už známe z minulých ročníků, což znamená, že stavba Šrotozemšťana se pomalu stává tradicí. Všichni, kdo přinesou spotřebič, mohou zítra v tombole vyhrát plazmovou televizi, DVD přehrávače nebo set-top boxy,“ říká Hana Ansorgová z pořadatelské organizace ASEKOL, která se zabývá organizací sběru a recyklace elektroodpadu.  

Happening včera ve 14 hodin odstartovala Šroto Módní Show předního českého návrháře Josefa Klíra. V modelech obsahujících komponenty ze starých spotřebičů připravených speciální pro tuto akci se představily například Michaela Ochotská, Gabriela Partyšová, Kristina Bastien-Kloubková nebo Libuška Hůlková. „Pro návštěvníky jsme také připravili Svět recyklace – návěs imitující běžnou domácnost s důrazem na elektrozařízení. Lidé se v něm dozvědí, z čeho se spotřebiče skládají, jakou mají spotřebu a jak se jich ekologicky zbavit. Děti si mohou vyzkoušet řízení autíčka na dálku na trialové dráze. Chceme tak upozornit, že i hračky patří k recyklaci,“ dodává Hana Ansorgová. K dispozici je rovněž infostánek společnosti ASEKOL, v němž každý dostane adekvátní informace o vysloužilých elektrozařízeních.

Sochu Šrotozemšťana dokončí její tvůrce Ondřej Sklenář zítra odpoledne. Ve čtvrteční podvečer po 18. hodině bude skulptura slavnostně odhalena a „oživena“. Program obohatí losování a předání cen lidem, kteří přispěli na stavbu Šrotozemšťana a vyplnili svůj lístek do tomboly. Vystoupí kouzelníci a skupina All X. Socha bude na Andělu vystavena do sobotního dopoledne. Do té doby také mohou lidé přinášet staré spotřebiče, jejichž ekologické zpracování zajistí ASEKOL.

Partnerem sochy je Stena Safina. Happening zaštítil hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

Fotografie rostoucího Šrotozemšťana a snímky ze Šroto Módní Show najdete na:

http://press.amic.cz/cs/asekol/fotoarchiv/nakrmte-srotozemstana-2008/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů