Pátek, 26. dubna 2024

Zpracování odpadu - investiční budoucnost

Zpracování odpadu - investiční budoucnost

Jen z městských aglomerací západní Evropy naroste dle OECD množství odpadu ze současných 165 mil. tun ročně na 170 mil. tun v roce 2010. Při pohledu na ceny kovů a jejich omezené zdroje se odpad začíná stávat významným zdrojem těchto surovin. Zpracování odpadu tak zažije svoji mezinárodní konjunkturu.

Před několika lety byly odpadky ještě pouhým smetím. Pořekadlo „sejde z očí, sejde z mysli“ platilo i tady. Nad důsledky pro přírodu se nikdo nezamýšlel. Přestože v tomto směru se informovanost zvedla, odpadu neubývá.  Jen z městských aglomerací západní skladka.jpgEvropy naroste dle OECD množství odpadu z současných 165 mil. tun ročně na 170 mil. tun v roce 2010. O zpracování odpadu mohou rozvojové země na rozdíl od Evropy pouze snít. Mnohé bohaté země zneužívají svého postavení vůči těm chudým,  a tak se některé regiony už přeměnily v neobyvatelnou skládku.  

Potenciál je v recyklaci 

Při pohledu na ceny kovů a jejich omezené zdroje se odpad začíná stávat významným zdrojem těchto surovin. Zpracování odpadu tak zažije svoji mezinárodní konjunkturu. Obchod je to lukrativní. Ceny za ocelový šrot a starý papír vzrostly. Technika pro zpracování odpadu bude poptávaná i v budoucnu, neboť rozvíjející se země budou muset zavést efektivní zpracování odpadu.

Toto odvětví tak má velký potenciál stát se novým megatrendem. A investoři mají možnost se na tomto potenciálu podílet.  Societe Generale emitovala certifikát na tento segment. Správcovský poplatek je velmi fair a zaměření na americké firmy je menší než u konkurence, což lépe rozkládá i případná měnová rizika.

Investor: Dynamický
Název certifikátu:   Certifikát na SGI Waste Management TR
WKN/ISIN: SG02WM
Typ certifikátu: indexový certifikát
Popis:

obsahuje 28 firem, které se podílí na transportu,  třídění, zpracování  odpadu

započítává dividendy

Aktuální cena: 93,40 €
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů