Sobota, 27. dubna 2024

Přes tisíc kilometrů dlouhá cesta jaderného odpadu se chýlí ke konci, poslední část trasy ale blokuje tisícovka aktivistů.

Přes tisíc kilometrů dlouhá cesta jaderného odpadu se chýlí ke konci, poslední část trasy ale blokuje tisícovka aktivistů.

Přes tisíc kilometrů dlouhá cesta jaderného odpadu se chýlí ke konci, poslední část trasy ale blokuje tisícovka aktivistů.

O další hodiny se v pondělí protáhne převoz jaderného odpadu z Francie do dočasného úložiště v severoněmeckém Gorlebenu.

Radioaktivní náklad 18 kilometrů před cílem čeká, až policisté postupně odvlečou zhruba tisícovku demonstrantů, kteří obsadili silnici k úložišti.

Také poslední etapa transportu začala v pondělí ráno s více než půldenním zpožděním způsobeným protesty a blokádami protiatomových aktivistů.

Jedenáct vagonů dorazilo v neděli v noci po téměř 60 hodinách cesty na nákladové nádraží v dolnosaském Dannenbergu, kde byly kontejnery přeloženy na speciální nákladní vozy. Ty se rozjedou až poté, co policisté cestu zcela uvolní.

Zpoždění kvůli demonstracím

Z francouzského La Hague do německého Gorlebenu, to je trasa dlouhá asi 1200 kilometrů, kterou měl náklad radioktivního odpadu překonat během tří dní.

Cesta kontejnerů ale už tradičně vyvolala rozsáhlé protesty německých aktivistů, které její průběh značně zbrzdily.

Letošek je výjimečný, podle policie jde o největší protijadernou demonstraci za posledních několik roků. Kvůli přesunu radioaktivního odpadu je v pohotovosti 10 tisíc policistů.

Připoutali se ke kolejím

Asi 700 demonstrantů se pokusilo o víkendu probít k přísně střeženému železničnímu koridoru, policie je rozehnala obušky.

Na dvou místech u dolnosaského města Hitzacker v neděli sedělo na kolejích asi 300 demonstrantů, kteří chtěli přepravu odpadu znemožnit vlastním tělem. Tři z nich se ke kolejím dokonce připoutali řetězy, aby přesunu jaderného odpadu zabránili. Policie je ale proti jejich vůli vysvobodila.

Do Gorlebenu už dorazilo asi 16 tisíc demonstrantů. "Při minusových teplotách a navzdory vodním dělům jsme vydrželi," říká Katja Tempelová, která proti "dočasnému" úložišti radioaktivního odpadu protestuje už 27 let.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů