Pátek, 26. dubna 2024

Vláda schválila projekt obří ekologické zakázky

Vláda schválila projekt obří ekologické zakázky
Vláda včera definitivně schválila návrh ministerstva financí na odstranění starých ekologických škod jednou velkou státní zakázkou. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr financí Miroslav Kalousek.

Vláda schválila projekt tendru již v červnu pouze podmíněně. Návrh bylo třeba ještě upravit o některé formality a právní formulace tak, aby byla v souladu s realitou. Ministerstvo má nyní podle rozhodnutí vlády vypsat veřejné výběrové řízení.

Hodnota neodstraněných ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, činí přibližně 115 miliard korun; jedná se tak o jeden z největších tendrů za dobu existence ČR. "Nicméně existuje předpoklad, že skutečný objem škod je menší a že se v soutěži podaří dosáhnout významně nižší ceny," uvedlo MF. Jediným hodnotícím kritériem bude výše nabídnuté ceny.

"Pokud bychom pokračovali v současné praxi, tedy zadáváním jednotlivých zakázek, nejsme schopni do roku 2015 dostát svým závazkům," uvedl Kalousek. Jednou velkou zakázkou se podle MF zkrátí doba, která je potřebná na odstranění škod, a zároveň se zajistí horní mez nákladů. Cenu, která bude jediným kritériem, by tak nešlo v budoucnu navýšit.

Stát vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit i žaloby či arbitráže.

Tendr kritizuje například nevládní organizace Transparency International kvůli možnému riziku korupce a zbytečně velkým nákladům při takovém způsobu odstranění ekologických škod.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů