Pátek, 26. dubna 2024

Jihlava považuje Bursíkův nový třídící plán za nešťastný

Jihlava považuje Bursíkův nový třídící plán za nešťastný
Za nešťastný označili plán ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) na povinné třídění šesti druhů odpadu představitelé firmy SMJ, která na Jihlavsku likviduje pro města odpad. Agentuře Mediafax to sdělil její mluvčí Martin Málek.

Podle plánů ministerstva budou muset obce nabízet povinně třídění šesti druhů odpadu - papíru, plastu, skla, kovů, nápojových kartonů a bioodpadu. "V situaci, kdy se firmy potýkají s odpadní krizí zejména u papíru, nám postoj Strany zelených přijde nešťastný. Naše společnost řeší v současné době velké finanční ztráty a o pomoc jsme museli požádat město. Měsíčně kvůli zdražení likvidace papíru proděláváme tři sta tisíc korun," popsal situaci Málek.

Pokud by měl podle Málka každý druh odpadu mít svou vlastní nádobu, nastal by nejen finanční ale i prostorový problém. "Například v Jihlavě už na rozšiřování odpadních hnízd v řadě lokalit zejména na sídlištích prostě nění místo. Nehledě k tomu, že by musela přibýt vozová technika a také zaměstnanci," míní Málek.

Firma SMJ, která zajišťuje likvidaci odpadů na Jihlavsku v desítkách obcí včetně krajského města, chce podle Málka od 1. července rozjet zkušební svoz biodpadu z vybraných lokalit. "Vybrali jsme několik lokalit, kde jsou rodinné domy ve starší i nové zástavbě a chceme do nich umístit zatím 160 kusů odpadních nádob na bioodpad," dodal Málek.

Povinné třídění bioodpadu bude platit podle představ ministerstva od roku 2011 jen v části obce s rodinnými domy, od roku 2013 i na sídlištích.

Autor: Jaroslav Šnajdr

Zdroj:Jihlavské noviny - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů