Sobota, 27. dubna 2024

Strakonice budou mít zřejmě překladiště komunálního odpadu

Strakonice budou mít zřejmě překladiště komunálního odpadu

Překladiště komunálního odpadu chystá vybudovat radnice ve Strakonicích. Město si od toho slibuje výrazné snížení nákladů na svoz odpadků a zefektivnění práce pracovníků Technických služeb, kteří komunální odpad odváží.

Překladiště by mělo vyrůst v bývalé pískovně v Holi na okraji Strakonic. S nápadem vybudovat překladiště přišli pracovníci strakonických Technických služeb.

"V praxi by to znamenalo, že popelářské vozy a vozy s tříděným odpadem by nemusely jezdit až na skládku do Vydlab, ale odpad by vysypaly už na překladišti do určených kójí a vrátily by se zpět do města k dalšímu svozu," uvedl starosta Pavel Vondrys (ODS).

Vysypaný obsah vozu by se pak v překladišti naložil do dvou lisovacích kontejnerů na voze a přívěsu až poté by putoval na skládku. Náklady na vybudování překladiště komunálního odpadu jsou odhadovány na osm milionů korun. "Budeme na tento účel žádat o dotaci ze státního fondu životního prostředí," dodal Vodorys.

Smyslem je, aby Strakonice by ušetřily až 50 procent nákladů na dopravu odpadků. Pracovníci technických služeb, kteří svážejí odpad, by tak navíc nemuseli zajíždět až do Vydlab a práce by tak byla podle radnice mnohem efektivnější. Bylo tedy možné svážet odpad z města častěji a nebylo by nutné pořizovat další odpadní nádoby.

Překladiště komunálního odpadu by mohlo sloužit již někdy v průběhu příštího roku.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů