Pátek, 26. dubna 2024

Obyvatelé Ďáblic již tento pátek rozhodnou, zda chtějí rozšíření tamní skládky

Obyvatelé Ďáblic již tento pátek rozhodnou, zda chtějí rozšíření tamní skládky

V pátek 6. listopadu se uskuteční v pražských Ďáblicích referendum, ve kterém místní občané rozhodnou, zda si přejí další rozšíření tamní skládky komunálního odpadu. Výsledek referenda bude závazný pro vedení městské části. Pokud se obyvatelé Ďáblic, kteří si vyhlášení referenda sami prosadili, vysloví proti rozšíření skládky, radnice bude muset jejich názor respektovat a prosazovat jej při dalších jednáních - zejména při schvalování nového územního plánu Prahy a změn plánu současného. Skládka již dnes patří k největším v republice a její rozšíření je jak v rozporu s původním rozhodnutím o ukončení jejího provozu do roku 2012, tak s Plánem odpadového hospodářství Prahy, Zásadami územního rozvoje hlavního města i evropskými normami pro nakládání s odpady.

Rozšíření skládky navrhuje magistrát hl.m. Prahy v rámci takzvané II. vlny celoměstsky významných změn územního plánu. Rozšíření je také jednou z variant, které zvažuje koncept nového územního plánu hlavního města. Přitom podle platného povolení má aktivní provoz již jednou dodatečně rozšiřované skládky definitivně skončit v roce 2012.

Mnoho místních občanů, kteří se skládkou žijí již 16 let, další pokračování skládkování odmítá. Ďábličtí si mimo jiné stěžují na vysokou prašnost a zápach ze skládky, nadměrný provoz nákladních vozidel a na další negativní vlivy skládky na životní prostředí. V Ďáblicích navíc dochází ke kumulaci několika problematických záměrů - přímo za skládkou by mohla vzniknout na Pražském dálničním okruhu největší mimoúrovňová křižovatka v ČR, současně jsou zde plánovány obytné plochy přímo u skládky. Ty na jedné straně budou znamenat další automobilovou dopravu v již tak zatížené oblasti, na druhé straně rozšíření skládky by znamenalo horší kvalitu života v těchto obytných částech města.

Odmítavý postoj k rozšíření skládky deklarovalo též zastupitelstvo MČ Praha-Ďáblice, které v prosinci 2008 vydalo usnesení, jímž odmítá rozšiřování skládky a požaduje její uzavření po naplnění 26. sekce druhé etapy skládky.
Od včasného zahájení aktivit proti rozšíření skládky si místní slibují větší šanci na úspěch: "Začali jsme včas a pokud se budeme hodně ozývat a oslovovat magistrát, zúčastňovat se jednání ve výborech a podobně, může nám to vyjít," uvedla Taťjana Dohnalová z Občanského sdružení pro Ďáblice.

"Místní referendum je nástrojem přímé demokracie, kterým se legálně a legitimně ovlivňují postoje zastupitelstev. Zároveň to je nejúčinnější způsob, jak ovlivnit podobu územního plánu. Proto je s podivem, že jej občané v celé České republice využívají jen minimálně," komentuje význam referend právní expert Arniky Lukáš Matějka. "V Praze je situace zvláštní v tom, že v hlasování o podobě stavebního rozvoje městských částí má poslední slovo zastupitelstvo celé Prahy, nikoliv místní zastupitelstva. Přesto by byl výsledek referenda v Ďáblicích silným mandátem pro tamní zastupitelstvo v boji proti skládce. V případě, že by pražské zastupitelstvo od prosazování změny územního plánu neustoupilo, nevylučujeme, že se pokusíme vyvolat uspořádání celopražského referenda o tomto projektu patřícím do historie nakládání s odpady," dodává Matějka.

Arnika spolu s Občanským sdružením pro Ďáblice uspořádala před 14 dny v Ďáblicích veřejnou debatu, věnovanou problematice rozšíření skládky v kontextu územního plánu hlavního města. Ve věcné diskuzi převládly argumenty proti rozšíření skládky. "Magistrát, který prosazuje rozšíření skládky do územního plánu, bohužel žádnou z takovýchto veřejných diskuzí nejen nezorganizoval, ale ani nikdo z odpovědných úředníků ani politiků mimo opozičních nebyl ochotný se jí zúčastnit. Jinak by věděli, že prosazovaní rozšíření skládky je v rozporu se zájmy místních občanů," řekl Martin Skalský, vedoucí Centra pro podporu občanů sdružení Arnika.

"Skládkování je podle nové evropské rámcové směrnice o odpadech nejhorším způsobem nakládání s odpady a mělo by být minimalizováno. V současné době je to však nejrozšířenější způsob nakládání s nimi. Je to dáno především jeho nízkou cenou a také tím, že v České republice dosud málo hledíme na prevenci vzniku odpadů. V Praze je třeba ještě více rozšířit například sběr bioodpadů. Určité kroky v tomto směru již Praha dělá, tyto práce ale bude třeba ještě zintenzivnit. Lépe by měl být řešen odpad ze živností. To však bude možné patrně až po schválení nového odpadového zákona, který však parlament schválí nejdříve v příštím roce.", dodal k návrhu změny územního plánu Milan Havel, odborník na problematiku nakládání s odpady ze sdružení Arnika.

O vyhlášení referenda rozhodlo místní zastupitelstvo v červnu tohoto roku na základě požadavku více než 800 lidí. Původně se referendum mělo konat současně s předčasnými volbami, po jejich zrušení se přesunulo na první listopadový pátek.

Společná tisková zpráva Centra pro podporu občanů sdružení Arnika a Občanského sdružení pro Ďáblice

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů